Kezdőlap Régió ÁBRAHÁM EDIT

ÁBRAHÁM EDIT

A 4. dan fokozat megszerzésére készül a kiváló sportolónő

A kyokushin karate a hazánkban létező küzdősportok legkeményebb ágazata, ahol minimális védőfelszereléssel, full contactban harcolnak a versenyzők. A sportág egyik legjelesebb képviselője, a Nagykőrösön versenyző Ábrahám Edit, aki a tehetségéhez párosuló szorgalmának, elszántságának, és kemény edzéseknek köszönhetően sokszoros magyar és háromszoros Európa bajnoknak vallhatja magát. A kiváló versenyző már eddig is számtalanszor bizonyította rátermettségét, s páratlan küzdeni tudásával sokszor nyert meg rangos viadalt. Tanítványai – akik számára igazi példaképet jelent – lelkesen szurkolnak neki, hogy a nyári EB megnyerése után, megszerezze a sportágban óriási dicsőségnek számító 4. dan fokozatot.

– Európa bajnokként utaztál a legnagyobb eseménynek számító viadalra, a Japánban megrendezett világbajnokságra. Hogyan szerepeltél a rangos megmérettetésen?

– Sajnos a tavalyi vb nem az elvárásaim szerint alakult, mert velem együtt az összes magyar versenyző már az első körben búcsúzott. A sportdiplomácia erősen éreztette hatását a viadalon, ugyanis az erős hátországgal rendelkező litvánoknak és japánoknak kedveztek rendre a bírói ítéletek. Csapattársaimmal együtt végig az a furcsa érzésünk volt, hogy nagyon meg kellett volna verni ahhoz az ellenfeleinket, hogy legalább egy döntetlenre kihozzák a bírók a meccseinket. Most már előre kell tekinteni, majd a következő versenyen legyőzünk mindenkit.

– Súlycsoportot váltottál, így az egy fokozattal magasabb kategóriában próbálsz megküzdeni a nálad erősebb testfelépítésű hölgyek ellen. Mennyiben nehezíti meg az esélyeidet, hogy akár 10 kilóval is könnyebb vagy az ellenfeleidnél?

– Az idei esztendőben 40 éves jubileumát ünneplő karate szövetség által rendezett országos bajnokságon már a nehézsúlyban próbáltam szerencsét, s megnyertem a bajnoki címet. Azon fáradozom, hogy még inkább megerősödjem, s felvegyem a harcot a sportág nemzetközi élmezőnyét reprezentáló versenyzőkkel szemben is. Teljesen más felkészülést igényel az ebben a kategóriában való részvétel, technikailag és taktikailag is különböző harcmodort kell alkalmazni.

– Az esztendő legfontosabb eseményét jelenti a számodra a júniusban, Belgiumban sorra kerülő Európa bajnokság. Hogyan alakul a felkészülési időszak, s milyen célkitűzéssel utazol majd a rangos viadalra?

– A napokban fejeződött be a hévízi edzőtáborunk, ahol főleg a kondicionális képességekre – erőre, állóképességre, gyorsaságra – fektettük a hangsúlyt. Sok futóedzést iktattunk a felkészülési programba, de azért maradt idő a technikánk csiszolására is. A jövő esztendő legnagyobb versenyére, az európai versenyzők közül csupán a győztes kvalifikálhatja magát a világkupára, így mindenképpen nyernem kell.

– Néhány éve a 3. dan megszerzése nem mindennapi kihívás elé állított.

– 150 fő részére, egy 3 órás technikai vizsgát kellett levezényelni, majd egymás után váltakozó, 50 ellenfél ellen kellett másfél perces küzdelmet folytatnom. Mivel a női mezőnyben én számítottam a legerősebbnek, ezért a férfi válogatott tagjaival is harcolnom kellett. A végére egészen kikészültem, de sikerrel teljesítettem a 3. dan eléréséhez szükséges feladatot.

– Ezek fényében, ilyen emlékek után mégis belevágsz a 4. dan fokozat megszerzésébe?

– A 3. dan megszerzése a magyar szövetség szervezésében zajlott le, így sokkal keményebb küzdelmet kellett folytatnom a próbatétel alatt. Idén viszont a nemzetközi szövetség égisze alatt bonyolítják le, ami jóval könnyebbnek ígérkezik. A Spanyolországban, október közepén megrendezésre kerülő vizsgán, a technikai bemutató prezentálása után 40 ellenfél ellen – a tervek szerint csak nőkkel – kell megküzdenem.

– Nem csak versenyzőként értél el kiváló eredményeket, hanem már edzőként is arattál sikereket.

– 2 éve vezetem a 70 fővel, köztük 20 aktív versenyzővel működő klubunkat, ahol egy kitűnő gárdával dolgozunk együtt. A tavalyi évünk nagyon jól sikerült, rendkívül büszke vagyok a tanítványaimra, akik minden kategóriában nyertek egy Európa bajnoki címet. Szívesen áldozom fel a szabadidőm, mert látom a munka eredményét, s országos szinten az élmezőnyben jegyzik a klubunkat. Jó érzés átélni, amikor dicsőséget szereznek a srácok Nagykőrös és a klub számára.

ÁBRAHÁM EDIT