Kezdőlap Régió DR. ZOMBOR GÁBOR:

DR. ZOMBOR GÁBOR:

Újabb nagy volumenű fejlesztések indulnak a városban

Továbbra is egyensúlyban Kecskemét gazdálkodása

A képviselő-testület elfogadta a tavalyi évről szóló zárszámadást, a mintegy 30 milliárd forintos bevételi és 28, 6 milliárd forintos kiadási összeggel. Az önkormányzat gazdálkodása megfelelt a jogszabályoknak, a feladatellátás és az intézmények működése biztosított volt. A város pénzügyi helyzete továbbra is stabil, likviditási hitelt nem kellett igénybe venni. A helyi adókból származó bevétel meghaladta a 6 milliárd forintot, ebből 5 milliárd forint volt az iparűzési adóbevétel, s itt mindkét összeg magasabb az előző évinél. A zárszámadás alapján is biztatónak ígérkezik városunk jövője, s a megkezdett nagy volumenű beruházások után pedig újabb dinamikus fejlődés prognosztizálható. Dr. Zombor Gábor polgármesterrel beszélgettünk a városban kezdődő fejlesztési projektekről.

Készül az elővárosi közlekedés rendszereinek fejlesztésére irányuló projekt Megvalósíthatósági Tanulmánya. Milyen előnyökkel járhat a város számára a néhány éven megvalósuló fejlesztés?

Az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a munkahelyek az ingázók számára is könnyebben elérhetőek legyenek, a munkaerő mobilitása pedig a munkáltatóknak is előnyös. A gyűjtőutak rekonstrukciója pedig arra ösztönzi majd a lakosságot, hogy a tömegközlekedést vegye igénybe az egyéni közlekedés helyett. Így csökken a város zaj- és légszennyezettsége, kevesebb lesz a közúti baleset, Kecskemét élhető marad, ez által még nagyobb vonzerőt jelent a befektetőknek. A tanulmány a már folyamatban lévő két közlekedésfejlesztési projekt figyelembevételével kívánja megvalósítani a tervezett projektelemeket, ezáltal szervesen kapcsolódik az intermodális pályaudvar kialakítására és a kapcsolódó helyi közösségi közlekedés fejlesztésére, valamint a térségi elérhetőségek javítására irányuló projektekhez. A három pályázat együtt képes teljes egészében, komplexen kezelni a város közlekedési problémáit.

Elfogadta a közgyűlés a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. által készített „Mezei város és Ürgés integrált szociális jellegű városrehabilitáció” Akcióterületi Tervet. Milyen elemek létrehozását tartalmazza a projekt?

A projektet az önkormányzat konzorciumban valósítja meg és a pályázat sikeres megvalósítását Támogatói Csoport ugyancsak segíti. A pályázat folyamán sor kerül 12 önkormányzati bérlakás felújítására, valamint közösségi ház felépítésére is. A közterület-fejlesztésen belül megvalósul a Műkerti sétány felújítása, a Dankó Pista, a Gödröstemető és a Puskás utcán burkolt út építése, a Mezei utca és a Zsinór utca útburkolatának felújítása. Növénytelepítés történik az Erzsébet – és Kossuth körút mentén, a Műkerti sétányon és az Erzsébet körúton pedig fedett buszvárókat alakítanak ki. Az akcióterületen sportudvart, játszóteret és hulladékgyűjtő pontot is létrehoznak, fákat, cserjéket telepítenek, és 8 tevékenységi területen 25 kísérő rendezvény, úgynevezett „Soft” elem is megvalósul.

A lakosságot régóta foglalkoztató kérdés, hogy mi lesz a patinás épület, a Városi Mozi sorsa?

A Városi Mozi felújítását tervezi az önkormányzat, ezentúl kulturális célokat szolgálna az intézmény, mert ott kaphatna helyet a Kelemen László Kamaraszínház és a Leskowsky Hangszergyűjtemény. A felújítás forrásának előteremtése érdekében a város megvizsgálja a pályázati lehetőségeket, valamint azt is, hogy a Katona József Színház jegy- és bérletárakon felüli bevétele miként szolgálhatja a felújítást, illetve a színház Tao. támogatásból származó bevétele, milyen fejlesztéseknek lehet a forrása.

A Kecskeméti Főiskolán számos járműipari fejlesztés indult az utóbbi időben. Támogatja –e a város az intézményben zajló projekteket?

A város teljes mértékben támogatja a főiskola programjait, annak érdekében, hogy Kecskemét Európa és Magyarország egyik meghatározó autóipari központja legyen. A Mercedes-Benz gyár Kecskemétre településével fontos járműipari központtá vált Kecskemét, ahol sok jól képzett szakemberre van szükség. Erőteljesen nyitunk a járműipar számára szükséges képzések felé, azért, hogy a Kecskeméti Főiskola is felsorakozhasson azok az egyetemek mellé, ahol járműipari képzés folyik. 2012 szeptemberében – a felsőoktatásban az országban elsőként – a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán a járműmérnöki alapszakon beindul a gyakorlatorientált/duális típusú képzés.