Kezdőlap Régió „Ez a tánc mindenkié” – hirdeti Kahena a III. Kecskeméti Hastáncversennyel

„Ez a tánc mindenkié” – hirdeti Kahena a III. Kecskeméti Hastáncversennyel

Ha május, akkor Kecskeméti Hastáncverseny, a Kahena Hastánc Stúdió szervezésében. Április 30-án lejárt a nevezési határidő, a verseny május 19-én lesz.

A stúdióvezető Kecskeméti Anettől, többszörös hastánckirálynőtől megtudtuk: a megmérettetés a megszokott mederben zajlik majd, a produkciók értékelése viszont változik. Nem helyezetteket hirdet a zsűri, hanem minősítést kapnak a táncosok: arany, ezüst és bronz fokozattal.
– Minden az elért pontszámokon múlik majd, aki teljesíti a szintet, az megkapja a minősítést – avat a részletekbe Anett, művésznevén Kahena. – Adott kategóriában előfordulhat, hogy három induló is arany minősítést szerez, de az is, hogy egy sem. Idén több korcsoport is lesz, továbbá férfi kategória, ahová egyiptomi folk vagy karaktertánccal lehet nevezni. Az extra kategória azoké, akik valamilyen fizikai hátránnyal indulnak (pl. gerincsérv). A hastánc mindenkié, ezt szeretném a versennyel is hangsúlyozni.
Kahena magáénak tudhatja a Miss Hastánc Hungary Királynője címet, tavaly az egyiptomi Nile Group Nemzetközi Versenyen került fejére arany korona. Utóbbinak azért is örül, mert Kairó a hastánc őshazája, ahová novemberben visszavárják, és egy színpadon léphet fel a legnagyobb mesterekkel, illetve oktathat is.
– A hastáncot bárki elkezdheti, jótékony hatással van a testtartásra, külsőre, feltéve, hogy szakmailag képzett az oktató – mondja Anett, aki 2006 óta oktat is. – Az egyiptomi mesterek, akik a mai színpadi hastáncot megalkották, 60-70 évesen és táncolnak, tehát a kor sem akadály. A kitartás a fontos. A hastáncnak nehéz a technikai háttere, a stíluselmélet és ritmika mellett.