Kezdőlap Régió KAJAK -KENU

KAJAK -KENU

Maradt a 14 magyar kvóta

Nem sikerült tovább növelni Poznanban az olimpiai kvóták számát, így a lehetséges 18 indulási jogból összesen 14-et szerzett meg a magyar válogatott. Hét férfi és hat női kajakos, valamint egy kenus utazhat az olimpiára.

A kenus döntőket rendezték csütörtök délután a poznani pótkvalifikációs viadalon. A magyar válogatottnak két számban volt lehetősége a kvótaszerzésre, ám sem Horváth Gábor, sem a Korisánszky-testvérek nem jártak sikerrel.

C-2 1000 méteren csak a győztesnek járt olimpiai kvóta, és a hazai pályán versenyző lengyel páros ezúttal verhetetlennek bizonyult. Korisánszky Péter és Dávid ugyan a cél előtt 200 méterrel még a második helyen haladt, végül negyedikként ért célba a fiatal magyar kettős. Horváth Gábor pedig a kenusok sprintszámában szalasztotta el a kvótaszerzés lehetőségét, ugyanis hibás rajt miatt kizárták.

Magyarország – köszönhetően a tavalyi szegedi világbajnokságon elért kiváló eredményeknek – a lehetséges 18-ből 14 olimpiai kvótát szerzett meg. A női kajakosok mérlege hatból hat, a férfi kajakosoké pedig nyolcból hét. Férfi kenusoknál a lehetséges négyből csak egy indulási jogot sikerült begyűjteni, méghozzá Vajda Attila révén, aki – amennyiben beigazolódik a papírforma a hazai válogatókon – megpróbálkozhat a címvédéssel Londonban a kenu egyesek 1000 méteres számában, és elindulhat a sprinttávon is.

„Bíztam benne, hogy szerzünk még olimpiai kvótákat a meglévő 14 mellé, de természetesen ugyanezzel a céllal jöttek Poznanba más országok olimpiai és világbajnok versenyzői, és bizony közülük többen kvóta nélkül maradtak. Sajnos, vagy inkább szerencsére ma már olyan erős a nemzetközi kajak-kenu mezőny, hogy az olimpiai kvalifikáció is komoly kihívást jelent, minden indulási jogot nagyon meg kell becsülnünk. A 14 kvótánál többet egyébként Európában – az első számításaim szerint – csak az oroszok és a németek szereztek” – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány a döntők után.

Holnaptól érdemes Szegedre figyelni, ahol a női kajakosok is megkezdik a hazai válogatóversenyek sorát, és az olimpiai valamint világbajnokok egymás ellen, a londoni csapatba kerülésért csatáznak.

További információ: www.kajakkenusport.hu

Sajtókapcsolatok
Balogh Péter Dávid, Németh Balázs, [email protected], +36 20 972-2098

Observer a Magyar Kajak-Kenu Szövetség médiafigyelője