Kezdőlap Régió KAJAK-KENU

KAJAK-KENU

Szabó Gabriella megkönnyezte a párosdiadalt

Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosa nyerte meg szombaton délután a K-2 500 méter 1. olimpiai válogatóját a szegedi Maty-éren. Az örömbe a nagy feszültség könnyei is vegyültek, hiszen Szabó Gabriella azért küzdött, hogy versenyben tartsa magát a londoni szereplésért folyó harcban. Ám nem csak ő, Janics Natasa is hihetetlen boldog volt, mert a pénteki egyesben elért ötödik helye után javított Kovács Katalinnal párosban.

Szabó Gabriella mindent egy lapra tett fel, s hihetetlen nagy küzdeniakarásról tanúbizonyságot téve megnyerte Kozák Danutával a K-2 500 méter első olimpiai válogatóját. Szabó a pénteki egyes során a nyolcadik helyen zárt, s messzire került számára a londoni olimpia lehetősége, ám szombati párosgyőzelmével javított, és életben tartotta a reményeket a csapatba kerülésre.

„Elég nehéz órákon vagyok túl, hiszen a pénteki eredményem után roppant idegesen készülődtem erre a napra. Ám amikor a startpisztoly eldördült, szinte teljesen kicseréltek, életem egyik legjobb futamát eveztem” – mondta a könnyeivel küszködő Szabó Gabriella, aki elárulta: rengeteget köszönhet párjának, Kozák Danutának, aki mindvégig hitt benne, és tartotta benne a lelket.

„Gabi roppant ideges volt, ami érthető. Igyekeztem oldani a feszültségét, de már a rajtnál éreztem, hogy nem lesz baj, hihetetlen akarattal küzdötte végig ezt az ötszáz métert. Azok után, amit végigcsinált az edzőtáborokban, nagyon megérdemelte ezt a győzelmet” – mondta Kozák Danuta.

A versenyt követően a pénteki egyes során ötödik helyen záró Janics Natasa is sokkal oldottabban, mosolyogva szállt ki a hajóból.

„Tegnap kétségeim voltak affelől, hogy jó-e az, amit csinálok, képes leszek-e újra úgy evezni, mint régen. Az egyes során nem volt meg a versenyrutinom, fejben nem tudtam magam összeszedni, ám Katival most vissza tudtuk hozni azt az érzést, ami miatt úgy szeretek kajakozni” – magyarázta Janics Natasa.

A harmadik helyen Paksy Tímea és Fazekas Krisztina új párosa végzett. A lányok korábban négyesben már megéltek nagy sikereket, a harmadik helyet követően pedig arról beszéltek, úgy látják párosuknak is van létjogosultsága.

„Krisztával eddig háromszor ültünk együtt. Nagyon jól egymásra hangolódtunk, szóval van értelme a folytatásnak. Most egy pici hibánk volt a döntő során, a közepénél hagytuk elmenni a többieket, pedig ebben a mezőnyben végig kellett volna nyomi az egész távot. Ez jó lecke volt a számunkra” – magyarázta Paksy, aki bízik benne, hogy okoznak még meglepetést a válogatók során.

Szombaton még egy fontos viadal előcsatározásait rendezték meg. A férfi K-2 1000 méter válogatójának elő- és középfutamait bonyolították le, amelyben a legjobb idővel a két héttel ezelőtti tájékoztatót megnyerő Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős jutott be a vasárnapi öt egységet felvonultató fináléba. Kiemelkedően szerepelt a szegedi vb-n K-2 500 méteren győztes Kulifai Tamás, Tóth Dávid páros is, ahogyan megküzdhet a duisburgi indulói helyért (az első két egység utazhat a második válogatót jelentő világkupára) Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor, valamint két meglepetéspáros, a váciak fiataljai, Noé Bálint és Noé Milán, illetve Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin is.

A szombati napot a kenushölgyek zárták: Takács Kincső és Lakatos Zsanett kettőse nyert C-2 500 méteren.

További információ: www.kajakkenusport.hu

Sajtókapcsolatok
Balogh Péter Dávid, Németh Balázs, [email protected], +36 20 972-2098

Observer a Magyar Kajak-Kenu Szövetség médiafigyelője