Kezdőlap Régió KAJAK-KENU

KAJAK-KENU

Sík: nem foglalkozunk a „mi lesz, ha” gondolatával

A hétvégén Szegeden már a londoni olimpia kerül középpontba, a férfi kajakosoknál ugyanis K-1 1000 méteren és K-2 200 méteren a poznani olimpiai pótkvalifikációs versenyre való kijutás a tét. Tavaly Szegeden a lehetséges nyolcból 7 olimpiai kvótát szerzett meg a szakág, ezúttal eldől az is, kik gyűjthetik be a hiányzó nyolcadik helyet Poznanban.

A hétvégén a szegedi Maty-éren megkezdődik a férfi kajakosok válogató időszaka, amely meglehetősen sok variációs lehetőséget hordoz magában. Storcz Botond szövetségi kapitány válogatási alapelvei ismertek: a tavalyi MOL világbajnokságon a lehetséges 8-ból 7 olimpiai kvótát szerzett meg a magyar válogatott. A nyolcadik kvóta begyűjtésére május 16-17-én Poznanban, az európai pótkvalifikációs versenyen lesz lehetőség. Amennyiben marad a 7 magyar kvóta, akkor Londonban K-2 és K-4 1000 méteren, valamint K-1 200 méteren áll rajthoz magyar hajó. Ha megszerzi a csapat a nyolcadik indulási jogot, akkor fő szabályként elmondható, hogy K-2 és K-4 1000 méteren nem lehet duplázás, a maradék három számban pedig a jó eredményre legesélyesebb versenyszám élvez prioritást. Vagyis szinte biztos, hogy lesz olyan versenyző, aki hiába nyeri meg a válogatót, nem utazhat el Londonba.

„A férfi kajakszakágban szerintem mindenki felkészült arra, hogy valamelyik ujjba bele kell harapnia a sportágnak. És az bizony nagyon fog fájni – mondta Sík Márton, aki a hétvégén szokásos párjával, Beé Istvánnal fut neki K-2 200 méteren a poznani indulói hely megszerzésének. – Egyelőre nem is foglalkozunk, a „mi lesz, ha” gondolatával, Pista bával a legjobbunkat szeretnénk adni, és szerintem erre minden esélyünk meglesz, hiszen olyan időket megyünk, amelyeket tavaly júliusban lapátoltunk. Kíváncsian várjuk a versenyt, mert sok új párossal találkozunk majd, Tótka Sanyi Dudás Mikivel ül egy hajóba, Gyertyános Gergely Hérics Dáviddal fut neki a versenynek, no és persze a Molnár, Kadler duóval, valamint a győriek fiataljaival, Horváth Bencével és Szomolányi Mátéval is számolnunk kell. A fiatalok jól harapnak, de minket se kell leírni, tiszteletre méltó, amit Beé Pista bácsi tud még hajóban.”

Nem csak a humor, de a lendület és az akarat is a régi a Sík, Beé egységben, és ahogy a szegediek versenyzője hangsúlyozta komoly összecsapásokra lehet számítani. Talán a legfőbb rivális egység a Molnár Péter, Kadler Viktor alkotta duó lehet.

„Viktorral már három évvel ezelőtt is mentünk együtt, azóta sokat értünk, és úgy érzem, energikusabb lett a párosunk. Ráadásul nekem egyesben is rengeteget ad ez a páros, így kíváncsian várom, hogy mire leszünk képesek Szegeden” – mondta Molnár Péter.

A másik kiemelkedő szám a K-1 1000 méter lesz a hétvégén, amelyen Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői, Pauman Dániel, Kugler Attila és Schenk Áron vívhatnak háziversenyt.

„Motivál bennünket az egyes, elsősorban azért, mert ez az egyik út, amely a négyeshez vezet – mondja Kugler Attila. – A két hét múlva megrendezésre kerülő párosválogatón ugyanis a második-hetedik helyen végző párosok, és a mostani egyes győztes jöhet számításba majd a négyesek összetételénél. Vagyis nem csak a poznani kvótaszerzés, de már a csapathajó lehetősége is motivál bennünket.”

És ha már Kugler Attila a párosokat említette, érdekesnek ígérkezik majd a férfi K-2 1000 méter, amely egyelőre „csak” tájékoztatóverseny az érintettek számára. Mégis szinte teljes lesz a mezőny Szegeden, csak a tavaly K-2 500 méteren világbajnoki címet szerző Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros marad távol a küzdelmektől.

„Kati nénivel megbeszéltük, hogy csak a válogatón indulunk” – árulta el Tóth, aki minden bizonnyal – sokunkkal egyetemben – kíváncsi arra, hogy mire lesz képes az ismét együtt lapátoló Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó, a Dombvári Bence, Vereckei Ákos alkotta egység, Szalai Tamás és Gönczy Gábor, valamint a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland páros. Érdemes lesz tehát a hétvégén Szegedre látogatni!

További információ: www.kajakkenusport.hu