Kezdőlap Régió Kajak-kenu

Kajak-kenu

A Sík-Beé páros, Pauman Dániel és Horváth Gábor jutott ki Poznanba

A várakozásoknak megfelelően győzött a Sík Márton-Beé István páros K-2 200 méteren, Pauman Dániel Máté elképesztő magabiztossággal nyert K-1 1000-en. C-1 200 méteren pedig Horváth Gábor győzött, hihetetlenül szoros csatában. Ezekben a számokban még nincs olimpiai kvótája Magyarországnak, így a poznani pótkvalifikációs viadalon nagy feladat vár a három egységre.

A szakemberek szerint az elmúlt hetekben a felkészülés során, valamint ezen a hétvégén a pótkvalifikációs válogatón is bizonyította a Sík-Beé páros, hogy itthon jelenleg ők a leggyorsabbak K-2 200 méteren.

A döntőben – a szombati előfutamhoz hasonlóan – kétség sem fért a győzelmükhöz. Mögöttük a Tótka Sándor, Dudás Miklós, valamint a Horváth Bence, Szomolányi Máté páros fért fel a dobogóra.

„Azért azt nem illik mondani, hogy sima volt, mert nagyon jó párosokat győztünk le. Az viszont biztos, hogy jobbak vagyunk most, mint tavaly – mesélte Sík Márton az eredményhirdetés után. Hihetetlen kemény volt emberileg, viszont szakmailag hasznos, hogy két hónapig tudtunk a páros társammal edzőtáborozni Dél-Afrikában, rengeteget edzettünk K-2-ben. Hiába 40 éves Pista bácsi (Beé István), szerintem jobb, mint valaha, minden tiszteletem az övé.”

Ez a duó tavaly éppen csak a lemaradt a kvótaszerzésről, a kvalifikációs világbajnokságon elért hetedik helyével. 10 nap múlva Poznanban ismét megpróbálhatják.

„Valahol röhej, hogy K-2 200 méteren tavaly a világ hetedik legjobb párosa lett a Sík-Beé duó és ezzel mégsem tudtak kvótát szerezni, mert csak az első hat hely kvalifikált. Most viszont ismét bizonyíthatnak, szerintem van esélyük arra, hogy nyerjenek Poznanban. Úgy látom, hogy beérett náluk a szisztematikus munka, nagyon jó formában vannak – mondta Storcz Botond.

K-1 1000 méteren Pauman Dániel Máté győzött, több mint 2 és fél másodperc különbséggel verte a második helyezett David Hasanovicsot, a harmadik Kugler Attila lett.

„Nagyon örülök neki, hogy Dani elindult 1000 egyesben, mert a téli felmérések során és tavasszal is látszott, h nagyon jó formában van. Ezzel a győzelemmel elérte, hogy számolni fogok vele akkor, amikor a négyesek összeállításáról lesz szó. Arról nem beszélve, hogy Poznanban is van esélye a kvótaszerzésre” – mondta a versenyszám győzteséről a szövetségi kapitány.

Délután C-1 200 méteren, még a táv rövidségéhez képest is szoros volt a befutója a kenu egyesek sprintszámának. Alig 1 tizedmásodpercen belül futott be Horváth Gábor, Foltán László és Nagy Péter. Poznanban Horváth Gábor próbálhat meg ebben a számban újabb magyar kvótát szerezni.

„Nem mondhatnám, hogy sima volt, a szél nem nekem kedvezett, a dobogó közelében sem volt rajtam kívül balos kenus – meséli Horváth Gábor. Arra számítok, hogy a pótkvalifikációs versenyen még ennél is kisebb különbségek lesznek, velem együtt 5 olyan egység indul ott, amelyik esélyes az kvótát érő első két hely valamelyikére. Magam miatt, az itthoni versenytársaim miatt és a magyar kenus hagyományok miatt is fontos, hogy szerezzek C-1 200 méteren kvalifikációt a londoni olimpiára.”

Nemcsak a pótkvalifikációs válogató, hanem a felnőtt tájékoztató versenyszámok is tartogattak – ha nem is meglepetéseket – érdekességeket.

C-1 1000 méteren például tisztán látszott, hogy idén is nagyon nehéz lesz megszorítani Vajda Attilát, aki az előfutamban és a döntőben is erőtől duzzadva evezett. Vajda Attila mögött Szabó Kristóf 5 másodperccel lemaradva lett második, Makai Tibor pedig a harmadik.

„Jól felépítettem a pályát, amit erre a versenyen elterveztünk az edzőmmel, azt meg is csináltuk. Vécsi Viktor nagyon jól kézben tartja a munkát. Jól sikerült ez az év eddig, rendben van a csapatunk, örülök, hogy Horváth Gábor is győzni tudott ma C-1 200 méteren – mondta Vajda Attila.

A K-2 férfi 1000 méter döntőjében sem született túl nagy meglepetés, az a három páros lépett dobogóra, akitől a szurkolók a legjobb eredményeket várták. A tájékoztatót a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó nyerte, a Dombvári-Vereckei és a Kammerer-Kucsera egység előtt.

„2 hét azért nagyon sok idő tud lenni, de ha reálisak lesznek a körülmények a válogatón, akkor szerintem e között a három páros között fog eldőlni az első hely sorsa. Örülök, hogy az első részsiker a mienk – mondta Kökény Roland.

Jóval foghíjasabb volt K-1 200 méteren a tájékoztató mezőnye, de a papírforma itt sem borult fel. Győzött a délelőtt párosban is jól szereplő Dudás Miklós, Gyertyános Gergely második, Dushev-Janics Natasa „nevelt fia”, Kristian Dushev pedig harmadik lett.

A hétvégi verseny összes eredménye letölthető innen.

További információ: www.kajakkenusport.hu