Kezdőlap Régió Táncsics Kollégium

Táncsics Kollégium

Megnyerte Kecskemét a Táncsics kollégium fejlesztésére benyújtott pályázatát

Mintegy 114 millió forintos hazai és uniós támogatással, összesen közel 134 millió forintból történhet meg a kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium energetikai fejlesztése.

A pályázat elnyeréséről és a projekt részleteiről sajtótájékoztatón számolt be dr. Zombor Gábor polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, Mák Kornél oktatásért felelős alpolgármester és Szappanos Benedek intézményvezető.
A jelentős uniós támogatással megvalósuló projekt közvetlen célja az önkormányzat fenntartásában lévő Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium épületében felmerülő energiaköltségek csökkentése, az épület energetikai korszerűsítése, valamint megújuló energiaforrások alkalmazása révén. Az elvégzett energetikai számítások, valamint a tervezés adatait figyelembe véve reálisnak tűnik a jelenlegi energiaköltség 50 százalék alá való szorítása. A felmérésből kitűnik, hogy az épület energetikai jellemzői jelenleg igen gyengék, a tervezett energetikai korszerűsítés (külső nyílászárók cseréje és a külső homlokzat szigetelése) komoly megtakarításokat eredményez.
A napkollektoros HMV rendszer kiépítése is hozzájárul az energiaköltségek mérséklődéséhez. Az anyagi megtakarításon kívül fontos szempont, hogy csökken majd a felhasznált fosszilis energiahordozók mennyisége, és ezáltal az ÜHG kibocsátása is. Így a fejlesztés hozzájárul, hogy Kecskemét újabb lépést tegyen a károsanyag kibocsátás mérséklése terén. A projekt célcsoportját elsősorban a kollégiumban lakó diákok, családjaik, az épületben dolgozó tanárok, valamint közvetett módon a kecskeméti lakosok jelentik.
A projekt megvalósítása során megtörténik az épület összes – az épülettel egykorú – külső nyílászárójának cseréje. Az újonnan beépítendő nyílászárók modern technológiával és kiemelkedően energiahatékony értékekkel rendelkeznek.
Az épület külső homlokzata minimális hőszigeteléssel bír. A projekt során megtörténik az oldalsó falak szigetelése, amely komoly megtakarítást eredményez. A két éve elvégzett energetikai korszerűsítés (kazánok, meleg víz tárolók, radiátorok cseréje és szabályozhatóvá tétele) kiegészül az építészeti elemek korszerűsítésével, így az épület energetikai adottságai és energiafelhasználása megfelelő lesz.
Az épület funkciójából adódóan jelentős a felhasznált meleg víz mennyisége. Ezért megtörtént egy olyan napkollektoros rendszer tervezése, amely a melegvíz-igény részbeni kiegészítését szolgálja, a földgáz kiváltása napenergiával történik.
A projekt kombinálja az energiahatékonysági korszerűsítést, valamint a megújuló energia felhasználását eredményező tevékenységeket. A beépítendő technológiák főbb műszaki adatai:
-Külső nyílászárók cseréje: az épület összes nyílászáróját háromrétegű hőszigetelő üvegre cserélik . A 115 db cserélendő nyílászáró összesen 876,83 négyzetméter felületű.
-Külső hőszigetelés: Az épület külső homlokzata 2500 négyzetméteren kap 12 cm vastagságú
hőszigetelést.
-Napkollektoros rendszer: A projekt keretében 30 db egyenként 2,32 m2 felületű, 1,95 kW
hőteljesítményű napkollektor elhelyezése történik meg az épület tetején. A napkollektorokhoz 3 db
egyenként 1000 literes meleg víz tároló kapcsolódik. A szabályozás alapján, amíg a szolár
rendszer képes a melegvíz-igényt ellátni, addig a gázkazánok nem vesznek részt a meleg víz
előállításában.