Kezdőlap Régió több mint 700 kG italos kartondobozt gyűjtöttek a Kecskeméti gyerekek

több mint 700 kG italos kartondobozt gyűjtöttek a Kecskeméti gyerekek

2012. május 2. – Közel 25.000 darab, vagyis 748 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szervezésében megrendezett Doboz Napon Kecskemét óvodásai és iskolásai. Az IKSZ, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. együttműködésével létrejött italos kartondoboz gyűjtőakcióban, a létszámarányosan megállapított díjakat a Kertvárosi Általános Iskola illetve a Szabadka utcai Óvoda nyerték. Az iskolák és az óvodák között, az abszolút legtöbb italos kartont gyűjtő intézménynek járó díjért folyó versenyben, a Lánchíd utcai Általános Iskola és a Lánchíd utcai Óvoda végeztek első helyen. A diákok közül Szamler Roland, az Arany János Általános Iskola 3.c osztályos tanulója vihette haza az MP4 lejátszót, 20,1 kilogramm dobozért cserébe.

A nagyszabású környezetvédelmi kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a kecskeméti pedagógusok, diákok és szülők figyelmét arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

A városban minden dobozt gyűjtő kisgyerek hűtőmágnest kapott ajándékba, a 2 kilogramm felett gyűjtő iskolásoknak pedig egy hátitáska is járt. Az óvodák között az abszolút legtöbbet gyűjtő intézmény 78 kilogrammal a Lánchíd utcai Óvoda lett, akik 20.000 forintot nyertek, a létszámarányosan megállapított 30.000 forintos díjat pedig a Szabadka utcai Óvoda nyerte el 40 dekagramm/fő aránnyal.

A Lánchíd utcai Általános Iskola 96,5 kilogramm, vagyis több mint 3 000 darab dobozzal az abszolút legtöbbet gyűjtő iskola lett Kecskeméten, nyereményük 30.000 forint. A létszámarányos gyűjtés 50.000 forintos nyereményét a Kertvárosi Általános Iskola nyerte 0,27 kilogramm/fős aránnyal.

„Nagyon örülünk a kecskeméti gyerekek szorgalmának. Környezetünk védelme szempontjából minden kilogrammnyi szelektíven gyűjtött hulladék érték, hiszen ezzel nem a környezetet terheljük és a Föld természeti erőforrásaival is takarékoskodhatunk” – mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 19%-át, azaz családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven. Az Italos Karton környezetvédelmi Egyesülés közel 8 éve dolgozik azon, hogy felhívja a lakosok, köztük a legfiatalabb korosztály figyelmét is arra, hogy ezen csomagolóanyag 75%-a papír, így szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható.

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtése városonként eltérő. Ezt a hulladéktípust

Kecskeméten a barna, azaz a műanyaggyűjtő edénybe kell dobni. A visszagyűjtött kartondobozokat, szétválogatják, az egyéb műanyag hulladékoktól, majd papírgyárakban hasznosítják. Ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely italos karton csomagolás újrahasznosítását is meg tudja oldani. Közülük a Csehországba Větřní-i JIP papírgyárba vagy, Ausztriába Grätz melletti Mayer-Melnhof papírgyárba kerül a Magyarországon összegyűjtött italos karton dobozok nagy része.
Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!