Kezdőlap Régió HERCZKU ÁGI

HERCZKU ÁGI

Herczku Ági beragyogta Budapestet
a kalotaszegi menyasszonyi viseletben

Herczku Áginak 2002-ben jelent meg első, önálló magyar népzenei albuma Arany és kék szavakkal címmel. Azóta több világzenei produkcióban vett részt, majd tíz év után visszatért az autentikus népzenéhez. Februárban a Tüzet viszek című új lemezének bemutató koncertje aratott fergeteges sikert a Müpa Fesztivál Színházában.
Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvi és Herczku Ágnes – egy generáció, sokat dolgoznak együtt, a közönség körében egyaránt népszerűek. Ágiról azonban valahogy ritkábban olvasni a magazinokban, színes újságokban. Azt mondja, hogy sokat dolgozik, a PR-re viszont nem fordítok külön energiát. „Úgy vagyok vele, hogy az én dolgom az, hogy énekeljek, az újságíróké pedig az, hogy az általuk érdekesnek ítélt emberekkel foglalkoznak. Engem leginkább a munkám érdekel” – mondja népdalénekes.
Csak akkor készít szólólemezt, amikor belül úgy érzi, hogy annak oka van. Hosszan készül dolgokra, nagyon átgondoltan, nagyon tudatosan. Otthon sincsenek saját CD-i, mindig elosztogatja, nem is hallgatja magát. Addig érdekli egy-egy album, amíg dolgozik rajtuk. Jobban érdekli a színpad, az aktuális koncert, amire készül.
A Tűzet viszek lemezborítóján Ági egy nagyon díszes népviseletben ül egy kávézó teraszán. A belső képeken buszmegállóban áll, villamoson kapaszkodik. Egyrészt benne van a modern világban, másrészt idegen is tőle.
– Az volt a koncepció, hogy Erdélyben én civilben vagyok, az asszonyok viseletben; a városban pedig olyan helyszíneken, ahol megfordulok, felveszem a viseletet. Ez szimbolizálja azt a sok mindent, amit most nevezzünk egy szóval tűznek – ez az én belső énem képi kivetülése, illetve annak az elképesztő gazdagságnak a szimbóluma, amit ez a kultúra hordoz magában. Amikor készültek a fotók, volt, aki megnézett, volt, aki teljesen közömbös maradt. Ez is nagyon érdekes volt. Ez a kalotaszegi menyasszonyi viselet messze kiragyog a szürke hétköznapi életből, nagyon elüt tőle.
A kecskeméti nagyközönség legutóbb egy tavaly nyári főtéri koncerten tapsolhatott Áginak, ahol Nikola Parovval adtak közös koncertet. A siker nem maradt el.