Kezdőlap Régió Kecskemét májusi közgyűlésének fontosabb döntései

Kecskemét májusi közgyűlésének fontosabb döntései

Dr. Zombor Gábor
Díjak átadásával kezdődött Kecskemét önkormányzatának mai közgyűlése. Dr. Turai Gábor Kamill főiskolai docens a „Kecskemét Felsőoktatásért és Tudományos Életéért” Díjat, dr. Knáb Erzsébet, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának volt főigazgatója, valamint Helmut Seiler a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának német igazgatója és dr. Kodácsy Jánosné, a Kecskeméti Református Egyházközség Internátusának igazgatója a Kecskemét Városért Oktatási Díjat, Mészár Zsuzsa, a Katona József Színház művészeti titkára a Kecskemét Közművelődéséért Díjat, Szabó Csaba, a HELPI Ifjúsági és Információs Iroda vezetője Kecskemét Ifjúságáért Díjat, Turupuliné Papp Ágnes, valamint az általa koordinált Kecskemét Városi Diákönkormányzat pedig „Ifjúság a Közösségért” Díjat vehetett át dr. Zombor Gábor polgármestertől.

Pályázat műfüves pálya létesítésére

Nagyméretű műfüves labdarúgópálya létesítésére nyújt be pályázatot az önkormányzat, amely a Széktói Stadion jelenlegi 5-ös számú pályája helyén jönne létre. A beruházás tervezett bruttó költsége mintegy 163 millió forint, ennek 30 százaléka a pályázó által fizetendő összeg. Ezt a költséget a KTE Kft. vállalja magára, hasonlóan a pályázattal vagy a későbbi kivitelezéssel kapcsolatos egyéb költségekhez, illetve a 15 éves fenntartási időszakban felmerülő karbantartási, beruházási, eszköz utánpótlási költségekhez hasonlóan.

Menetrend változás feltételekkel

A helyi autóbusz-közlekedés menetrendjének tervezett változásairól hozott döntést Kecskemét képviselő-testülete. A határozat egyik lényeges eleme, hogy az önkormányzat a Kunság Volán Zrt. közreműködésével kezdeményezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál: helyközi járatokat lehessen igénybe venni a helyi személyszállításban a 4-es, 4/A és 52-es járatokon, szabad- és munkaszüneti napokon, amikor is e buszok kihasználtsága igen alacsony. A módosításnak köszönhetően hatékonyabb és takarékosabb volna a tömegközlekedés. A változás csak bizonyos feltételek megléte mellett történhetne annak érdekében, hogy a tömegközlekedés hétvégén is zavartalan legyen. Ezek egyike, hogy a 4-es és a 4/A hétvégi járatait kiváltó, a Noszlopy parkból Szentkirály, Lakitelek, Tiszakécske, illetőleg Tiszaalpár irányába közlekedő vonalon hétvégenként legalább 19 helyközi járatpár közlekedését kell biztosítani. A másik feltétel, hogy az 52-est szintén hétvégenként kiváltó, a Noszlopy parkból Jakabszálláson keresztül Orgovány, Kiskunhalas, illetőleg Bugac – Móricgát irányába induló buszoknak – amelyből legalább 6 járatpárt kell biztosítani – be kell közlekedniük a matkói buszfordulóig. Ezen túlmenően, az érintett helyközi buszoknak meg kell állniuk a helyi megállókban. A módosítással érintett helyközi járatokon – a helyi megállóhelyek viszonylatában – a helyi utazási bérleteket a szolgáltató elfogadja. A módosítás legkorábban június 16-tól léphetne életbe.
A helyi járatok helyközi buszokkal történő részbeni kiváltása nem szokatlan Kecskeméten, hiszen Kadafalva és Méntelek esetében évek óta így működik a tömegközlekedés.
További módosítás, hogy június 16-tól hétvégenként a 18-as járatot a 23A jelű járat váltja fel. Ez valójában a 23-as járat, amely így szabad- és munkaszüneti napokon érinti majd a Hunyadivárost, azaz a 18-as minden megállóját. A 19-es vonal esetében is hasonló közlekedés lesz, ahol hétvégenként a 15-ös vonal járatait beközlekedtetik a miklóstelepi buszfordulóig. Az utazási igazolványok ez esetekben is érvényesek lesznek a kiváltó járatokra.
A közgyűlés a szintén napirenden lévő 2012-es költségvetés módosításakor döntött arról is, hogy az idei, mintegy 277 millió forintos támogatáson túl, további 15 millió forintot biztosít a helyi tőmegközlekedés működtetéséhez a Kunság Volán részére.
Nagypál Sándor alpolgármester a menetrenddel kapcsolatosan hangsúlyozta: a változtatások olyan racionális javaslatok, amelyek a Kunság Volánnal egyeztetve születtek meg. A szolgáltató felméréseiből egyértelművé vált a rendkívül alacsony hétvégi kihasználtság. Az ésszerűsítés az utasoknak is kedvez, hiszen a 4-es vonalán az eddigi 33 hétvégi járatpár helyett összesen 44 járatpár közlekedne, mintegy 5 perces eltéréssel a helyi járatokhoz képest.

Értékesítésre szánt Balaton utcai ingatlanok

Pályázatot ír ki az önkormányzat a Balaton utca 24. szám alatt lévő ingatlan értékesítésére. Mint ismeretes, a 6364 négyzetméteres ingatlant a közelmúltban vásárolta meg a város a rajta lévő 2435 négyzetméteres irodaházzal és 94 négyzetméteres műhellyel együtt. Az ingatlan minimális értékesítési ára a pályázati kiírás szerint 209 millió forint lesz.
Szintén értékesíteni kívánja az önkormányzat a Balaton utca 19. szám alatti ingatlan egy részét, amelyre korábban pályázatot írt ki. A megadott határidőig azonban nem érkezett pályázat, így a város most újabb kiírást tesz közzé. Az értékesíteni szándékozott 4228 négyzetméteres ingatlan fajlagos ára négyzetméterenként 40 ezer forint.

Ingyenes ingatlanhasználat a RÉV-nek

Tizenöt évre ingyenes használatba adja az önkormányzat a Fecske utca 20 szám alatti épület egy részét a Főplébánia Karitász Alapítvány által működtetett RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnak. A RÉV ezidáig mintegy 194 négyzetmétert használt, amelyhez további 97 négyzetmétert igényelt abból a célból, hogy az általa megnyert, mintegy 76 millió forintos pályázatban foglalt célokat megvalósítsa.
A szolgálat az ingatlanrészben 15 millió forint értékben végez majd felújítási, bővítési munkálatokat a pályázathoz kapcsolódóan.

Kecskemét Kártyával olcsóbb a fürdőbelépő

Döntött a testület a Kecskeméti Fürdő jegyárairól, amelyek június 1-től, azaz holnaptól lépnek életbe. Az elfogadott árak magasabbak ugyan, mint a környékben lévő fürdőké, ugyanakkor a Kecskeméten igénybe vehető szolgáltatások színvonala is összehasonlíthatatlanul magasabb, palettája szélesebb. Amennyiben ezeket az árakat a nagyvárosi fürdőkéhez hasonlítjuk, akkor elmondható, hogy a fővárosiaknak például még az üzemanyag költséget és az autópálya díjat beleszámítva is megéri a Kecskeméti Fürdőbe jönni.
Új elem, hogy lesz úgynevezett délelőtti árkategória, amikor is a vendégek a próbaüzem ideje alatt megszokott belépődíjat fizetik. Azt, hogy a fürdő elsősorban a kecskemétieknek épült, jól jelzi, hogy a város lakói szintén a próbaüzem alatt megszokott árakkal vehetik igénybe a szolgáltatásokat, amennyiben rendelkeznek Kecskemét Kártyával. A 2000 forintos, egy évre érvényes kártya megváltására a fürdőben is lehetőség lesz, e költség pedig akár egyetlen családi belépő megvásárlásakor szinte teljes egészében megtérül.

147 milliós támogatás az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására

Döntött a testület az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatására beérkezett pályázatokról. A kiírásra 17 pályázat érkezett, amelyek összesen 979 lakást érintenek. A döntés értelmében a felújítást az önkormányzat összesen mintegy 147 millió forinttal támogatja. A pályázók ugyanennyi állami támogatást kapnak. A tulajdonosok által fizetendő önrész a 979 lakás esetében mintegy 195 millió forint.

Alapítványok támogatása

Alapítványok támogatásáról döntött a képviselő-testület. Ennek értelmében a Kecskemét Város – Bozsó Gyűjtemény Alapítvány 2 millió forintot kap az idei Múzeumok Éjszakája programjainak szervezéséhez és lebonyolításához.
Az Appendix Alapítvány a Bolyai János Gimnáziumért 100 ezer forintos támogatásban részesülhet a gimnázium és a Szentcsalád Plébánia előtti terület parkosítása érdekében.

Civil koncepció 2015-ig

Elfogadta a testület Kecskemét Középtávú Civil Koncepcióját és felkérte Mák Kornél alpolgármestert, hogy készítse elő a konkrét feladatokat, határidőket és felelősöket tartalmazó Civil Cselekvési Tervet.
A koncepcióban szerepel: Kecskemét önkormányzata a kezdetektől támogatta az itt működő civil szervezeteket, azok programjait. 2007-ben létrejött a Városi Civil Kerekasztal, amely egy évvel később megállapodást kötött az önkormányzattal. Jelenleg a városban több mint 800 civil szervezet működik, ebből 341 alapítvány, 10 közalapítvány és 460 úgynevezett társadalmi szervezet.
A koncepció a 2012-2015 közötti időszakra szól, részletezve a civil szféra társadalmi szerepét, a szervezetek és az önkormányzat közötti együttműködést, a stratégiai célokat, feladatokat, és azok irányait.

Új óvodai csoportszobák jönnek létre

Újabb két óvodai csoportszoba és egy fejlesztőszoba jön létre a Szivárvány Óvodában. Ennek kialakítására a Vörösmarty iskola épületében, az úgynevezett „tornatermi” szárny első emeletén nyílik lehetőség. A kialakítást követően az épületben összesen 8 óvodai csoportszoba működik majd, amelyeket az önkormányzat 2010 óta hozott létre.

A Lestár térre kerül az új alkotás

Határozott a grémium a június 29-én, a kuláküldözés által tönkretett magyar gazdák emléknapján felállítandó emlékoszlopról leendő helyéről. Szemők Zsuzsanna szobrászművész „Üldözöttek” nevű alkotása a Lestár tér 2. szám alatti épület előtti zöldfelületen helyezik majd el. Az emlékoszlop állítását a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület kezdeményezte, amely a költségek forrását fele-fele arányban az önkormányzat által kiírt Városi Támogatási Programból és közadakozásból szeretné biztosítani.