Kezdőlap Régió Apaj

Apaj

Arzénmentes víz Apajon
Indul a beruházás

2012. június 21.

Az Új Széchenyi Terv keretében végre létrejöhet Apaj Község vízminőségének javítása a Kunszentmiklós – Apaj vízellátó távvezeték megépítésével (KEOP-1.3.0/09-11-2011-0042). A majdnem 9 kilométer hosszúságú vezeték biztosítani fogja Apaj község Közigazgatási területén élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátását.

A projekt célja egy olyan ivóvíz távvezeték megépítése, mely hosszú távon biztosítani tudja és felválthatja a meglévő arzénnel szennyezett a 201/2001. (X. 25.) Kormányrendeletben meghatározott egészségügyi határértékeknek nem megfelelő használatban lévő ivóvíz kutat. A munkálatok elvégzésével az önkormányzat biztosítani tudja a település lakosságának egészséges ivóvízhez való jutását. Az ivóvíz vezeték megépítésével a településen lakók számára elérhetővé válik az egészséges ivóvíz a Gudmon-foki vízbázisról, valamint, a projekt megvalósulását követően akár, a környékbeli tanyák is csatlakozni tudnak a megépült vezetékhez.

Az 1252 főt (Apaj teljes lakosságát) érintő beruházás előkészítése mintegy öt éven keresztül zajlott, a 2011 őszén benyújtott pályázati anyag végül 2012. március 26-án pozitív elbírálásban részesült. Ezt követően a támogatási szerződés megkötésére 2012. április 25-én került sor. A projekt megvalósítási időszaka 2012. május 02-tól – 2013. május 30-ig tart, mely keretein belül a kivitelezés időtartama 2012. 07. 17 és 2013. 02. 28. közé tehető.

A 213,3 millió forint értékű projekt 90%-ban Európai Uniós támogatásból valósul meg. A beruházáshoz szükséges önerő 10% finanszírozására az önkormányzat már benyújtotta EU/BM önerő alap pályázatát, mely nyertessége esetén a beruházás 100%-os finanszírozottságú lehet. Fontos azonban kiemelni, hogy az önerő alap pályázatról való döntés megszületéséig, és a pénzforrás megérkezéséig, köszönhetően az vízhálózatot üzemeltető BácsVíz Zrt. és az önkormányzat között kialakult sikeres kapcsolatnak, a BácsVíz Zrt. üzemeltetői kölcsön keretében az önkormányzat rendelkezésére bocsájtotta a beruházáshoz szükséges teljes önerőt a beruházás felgyorsításához.

A projekt indulását jelképező Alapcső átadásra 2012. július 21-én, szombaton került sor az apaji Rendezvényligetben. Az eseményen a település polgármestere, Novák Pál hangsúlyozta a beruházás jelentőségét, mind a lakókra, mind a környék jövőjére vonatkozóan, ezt követően pedig Dóka Gábor a projekt koordinációs feladataiért felelős Dóka-Consulting kft. ügyvezetője ismertette a projekt megvalósításának részleteit.

A munkálatok során egy majd 9 kilométer (8763 méter) hosszú D 160 KPE 178,2 m3/nap kapacitású ivóvíz távvezetéket fektetnek le a szakemberek Kunszentmiklós-Apaj szakaszon, ezzel hosszútávon biztosítva a helyiek károsanyag-mentes ivóvízhez jutását.