Kezdőlap Régió Bócsai Sajtóközlemény

Bócsai Sajtóközlemény

Uniós támogatással épül kerékpárút Bócsán

2012. július 26.

90.528.305 forintos uniós és hazai támogatással és 10.058.701 forintos önerővel indult útjára a „Bócsa Község kerékpárút-hálózat fejlesztése” című projekt.

A pályázat keretében a településen áthaladó 54-es főút mentén – a teljes belterületi szakaszon – 1161 méter kerékpárút épül. Ezen kívül kiépül 341 méter burkolt árok, 130 méter zárt csapadékcsatorna, 213 méter csőkorlát és megtörténik egy autóbusz megállóhely áthelyezése. A kerékpárút nyomvonalába eső közműveket is kiváltják. A megvalósítás során 30 kerékpártároló jön létre, ezeket az élelmiszerbolthoz, az áthelyezett buszöbölhöz, a templomhoz és a Tájházhoz helyezi el a kivitelező. Jelenleg folyamatban van a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás. A munkálatok várhatóan ősszel kezdődnek és 2013 nyarára érnek véget.

A jelentős uniós támogatással megvalósuló projekt részeként már elkezdődött a Bringasuli elnevezésű személetformáló kampány. Első körben a kampányban résztvevő pedagógusok képzése zajlik. A Bringasuli keretében az elméleti és gyakorlati oktatás helyszíne a bócsai általános iskola lesz, a kampány pedig egy roadshow jellegű rendezvénnyel zárul.

Szőke-Tóth Mihály polgármester a projekttel kapcsolatosan így fogalmazott:
„Önkormányzatunk e pályázattal is ösztönözni akarja a kerékpározás, mint környezetbarát közlekedési forma elterjedését. Amennyiben az egyes településrészek, a munkahelyek, a szolgáltatások és intézmények közötti közlekedési összeköttetés biztonságos kerékpározással történik, úgy Bócsa még élhetőbbé válik, javul a településkép, a népességmegtartó erő, a lakosság környezettudatossága, mellette pedig csökken a környezeti terhelés, a széndioxid kibocsátás. E hosszú távú célok elérése érdekében különösen fontosnak tartom a Bringasuli kampányt, hiszen egyrészt a gyerekeknek lehetőséget ad arra, hogy a biztonságos kerékpáros közlekedéshez szükséges tudást elsajátítsák, másrészt rajtuk keresztül a családokhoz is eljutnak a környezetbarát törekvésekkel kapcsolatos üzenetek.”