Kezdőlap Régió Csólyospálos, az igazi birkapörkölt hazája

Csólyospálos, az igazi birkapörkölt hazája

A csólyosi pörköltfőzők közül hárman. (balról jobbra) Sisák József, Maróti Ferenc, Seres Géza.

Birkapörköltfőző Fesztivált rendeznek a községben

Csólyospáloson komoly hagyományai vannak a birkapörkölt főzésnek, s nem telik el úgy lakodalom, vagy nagyobb családi rendezvény, hogy ne kerülne birkapörkölt az asztalra. A helyiek olyannyira szeretik ezt a kiváló ételt, hogy minden évben megtartják messze földön híres Birkapörköltfőző Fesztiváljukat, s az idén júliusi rendezvényen is, több mint egy tucat bográcsban rotyog majd az étel. A pörköltünnepen elkészült ételeket szakavatott zsűri véleményezi, de a finom falatokból bőven jut a fesztiválon résztvevőknek is.

Minden tájnak megvan a maga birkapörköltfőző tudománya, a Csólyospáloson készült étel arról híres, hogy nem bő lére eresztve készítik, hanem a sűrű szaftját szinte rápirítják a kiváló birkahúsra a szakácsmesterek. A legjobb pörkölt akkor lesz, ha egy egész birka, a fülétől a farkáig, a belsőségekkel együtt benne fő a bográcsban, ahhoz pedig, hogy a pörkölt ne legyen túl faggyús, le kell vágni a húsról. A szakácsmesterek egybehangzó véleménye, hogy az a legnagyobb elismerés a számukra, amikor az utolsó cseppig kitunkolják a tányérból a vendégek a pörköltet, majd jókedvűen dőlnek hátra a székben. Ezt az élményt látva megéri egész nap a bogrács mellett szorgoskodniuk, s ilyenkor mindig bebizonyosodik, hogy a főzéssel nagyon sok örömet lehet szerezni a másik embernek. A legnagyobb titok viszont talán abban rejlik, hogy az ételt – a sehol sem kapható – szeretettel is fűszerezik a helybéliek.

Csólyosi birkapörkölt

Hozzávalók: 20 kg birkahús, 2 kg vöröshagyma, 1nagy fej fokhagyma, 20 dkg só, 2 dkg őrölt feketebors, 2 dkg őrölt köménymag, 3 db paradicsom, 3 db fehérpaprika, 1 db nagy piros arany, 10 dkg törött paprika, 1 kg zsír

A bográcsot disznózsírral kikenjük, alulra rakjuk a csontos húsokat, egy réteg vöröshagymát, majd meghintjük sóval, borssal, köménymaggal, majd egy réteg színhúst, illetve a máj kivételével a belsőségeket is beletesszük. Ezt addig folytatjuk, amíg van a húsból. Feltesszük főni. Eleinte nem teszünk alá vizet, mert a hús ad magából eleget, ha ezt elforrta, csak akkor öntünk alá, de csak éppen annyit, hogy a húst ellepje. Amikor fél fövésben van, meghintjük a törött paprika egy részével, illetve beletesszük a paprikát, paradicsomot, piros aranyat, és az apróra vágott fokhagymát. A vizet folyamatosan pótolni kell, de nem szabad bő lére ereszteni. Amikor szinte megfőtt a hús, hozzá adjuk az előtte megabárolt májat, és a törött paprika másik felét. Készre főzzük, köménymagos krumplival tálaljuk.