Kezdőlap Régió Dr. Zombor Gábor: Rendben haladnak a megkezdett fejlesztések

Dr. Zombor Gábor: Rendben haladnak a megkezdett fejlesztések

A terveknek megfelelően haladnak a különböző beruházások Kecskeméten. Ezek mellett óvodafejlesztés elindításáról is döntött a város képviselő-testülete, és szintén sikerült megnyerni egy újabb jelentős pályázatot. A részletekről Dr. Zombor Gábor polgármestert kérdeztük:

-Milyen szakaszba jutottak el a városban zajló különböző beruházások az elmúlt hetekben?
-A legjelentősebb fejlemény, hogy a Kecskeméti Fürdő műszaki átadása megtörtént, a létesítmény teljes gőzzel üzemel, a látogatók kedvelik. A belépődíjak kialakításánál a Hírös-Sport Kft. arra törekedett, hogy a Kecskemét Kártyával rendelkezők jelentős kedvezményt kapjanak, hiszen ezzel is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a létesítmény elsősorban a város lakóinak épült. A nyugdíjasklubok tagjaira – egy idősbarát önkormányzathoz méltó módon – szintén kiemelt figyelmet fordítunk, számukra a fürdő heti egy alkalommal teljesen ingyenes belépést biztosít. A fürdő megnyitása az idegenforgalmat is erősíti, ami most egyike a legfontosabb céljainknak. A turisztikai, kulturális kínálat bővítését szolgálja a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése is, ott a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak. Egyébként azt gondolom, hogy ilyen irányú törekvéseink sikerét jól jelzi: ismét rendkívül sikeres volt a kecskeméti Múzeumok Éjszakája, összesen közel 49 ezer egyéni regisztrált látogató volt a különböző helyszíneken.

-Hogy haladnak a munkálatok a Rákóczi úti projektben?
-Határidőre befejeződött a Kecskeméti Törvényszék épületének külső felújítása. E projektelem keretében megtörtént a tetőszerkezet statikai megerősítése, a falszigetelés, a homlokzat felújítása, az oszlopok restaurálása, valamint a villámhárító felszerelése. A Kik-For Kft. tulajdonában lévő Rákóczi úti – 18., 20. és 26. szám alatti – üzletek rekonstrukciója is zajlik. A Rákóczi úton folyamatosan készül az új burkolat, a Vasútkertben már vakolják a kiszolgálóépületet, épül a szökőkutak vasbeton szerkezete, és folyamatos a humuszolás, a növénytelepítés. A piacnál a mélyparkoló építési munkálatai is gőzerővel zajlanak.

-A közlekedésfejlesztési projektek milyen fázisban vannak?
-Az intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése projekt második fordulójára vonatkozó támogatási szerződés aláírása hamarosan megtörténik. Köztudomású, hogy a város hibridbuszok beszerzését tervezi, ennek érdekében különböző gyártók járműveit mutatjuk be a város lakosságának. Az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése érdekében készül a megvalósíthatósági tanulmány, amelyet a tervezők várhatóan jövő tavasszal zárnak le. A térségi elérhetőségek javítására irányuló projektet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. viszi tovább, együttműködésben az önkormányzattal.

-Az oktatás területén milyen beruházásokra számíthatunk a közeljövőben?
-A Táncsics kollégium energetikai fejlesztése érdekében a kivitelezés még a nyár második felében megkezdődik, és év végére a munkálatok le is zárulnak. Szintén ezen a nyáron saját forrásból újabb két óvodai csoportszobát hozunk létre a Vörösmarty iskola épületében. Ami pedig a legújabb sikerünk, hogy a mintegy 215 millió forintos támogatást nyertünk el a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének fejlesztésére a Bányai Júlia Gimnáziumban. Az ott újonnan létrejövő laboratóriumot a város további tíz intézménye, intézményegysége is használja majd.