Kezdőlap Régió KAJAK-KENU

KAJAK-KENU

Nyílt nap Szolnokon

Sajtónyilvános edzést tartott Szolnokon az olimpiára készülő kajak-kenu válogatott. A kőkemény tréningek ellenére a sportolók türelmesen válaszoltak az újságírók kérdéseire.

„Nagyon jó napom van, úgy ébredtem, hogy ma egy jó pályát fogunk menni” – mondta korán reggel a szolnoki vízitelepen a női négyes legrutinosabb tagja, Kovács Katalin. Majd mielőtt az újságírók megrohamozhatták volna a lányokat, vízre szálltak és tényleg nagyon jó időt mentek 500 méteren.

„1.30 alatt mentünk, ami nagyon jó” – mondta a partra érve Szabó Gabiella, a négyes vezérevezőse. Ezek után a mind a négy sportolónő készségesen válaszolt az újságírók kérdéseire.

A lányok szerint végre megvan a kellő összhang a csapathajóban, emiatt sokkal jobban fut alattuk a négyes, mint az Európa-bajnokságon.

„Azért a négyes egy olyan műfaj, amit gyakorolni kell. Az Európa-bajnokságon még nem tudtunk egyszerre evezni, az volt szinte a legelső pályánk az idén. Azóta túl vagyunk egy nagyon megerőltető alapozáson, most már szinte csak gyorsítanunk kell a mozgásunkat az olimpiáig – mesélte Kovács Katalin.

A férfi négyes is egyre összeszokottabbak, a csapattagok szerint érdemes volt Kammerer Zoltánnak helyet cserélnie Tóth Dáviddal a vezérevezős pozíciójában, mert azóta jobb időket mennek az edzéseken.

„Hátul ülök a hajóban, nekem tulajdonképpen tökmindegy, hogy ki ül elől, ha jól megyünk, akkor tőlem lehet maga az ördög is – meséli Pauman Dániel. Ez a csere talán Kulifai Tominak számít igazán, aki a harmadik beülőben ül. Jól ismeri Dávid mozgását, neki őt a legkönnyebb lekövetni, Kamera pedig nagyon dinamikusan evez a táv legvégén is, ami segíthet nekünk”

Egyesben tartott ma edzést Szilárdi Katalin a tanítványainak, Dombi Rudolfnak és Kökény Rolandnak. A pszichológus végzettségű edzőnő szerint a K-2 1000 méter olimpiai indulói mentálisan nagyon egyben vannak és a fizikai mutatóik is meglepően jók.

„Nagyon érdekes, hogy az év versenye előtt vagyunk 2 héttel, de Rudinak és Rolandnak még mindig fejlődik az állóképessége. Rudi rekordot ment 2000 méteren, Roland pedig 4000-en, annak ellenére, hogy már mi is elsősorban a robbanékonyságot fejlesztjük, én ezt nagyon jó jelnek tartom.”

Elégedett Dudás Miklós is az utóbbi hetekben elvégzett edzésmunkájával. A csapat legfiatalabb tagja úgy érzi, hogy rengeteget fejlődött a rajtja, ami K-1 200 méteren döntő fontosságú lehet.

„Korábban még sosem volt arra lehetősége, hogy az edzéseken rajtgépet használjak, nagyon örülök neki, hogy erre most Szolnokon megvan a megfelelő infrastruktúra. Általában csak versenyek előtt szoktam 1-2 próbát tenni, itt viszont naphosszat gyakorolhatok rajta, biztos vagyok benne, hogy ennek meglesz az eredménye – mondta Dudás Miklós.

Holnap 8.30 és 11 óra között a magyar válogatott szegedi különítménye, Douchev-Janics Natasa és Vajda Attila várja a Maty-éren az érdeklődő újságírókat.

További információ: www.kajakkenusport.hu