Kezdőlap Régió Uniós védettséget kapott a kalocsai paprika!

Uniós védettséget kapott a kalocsai paprika!

Uniós oltalmat kapott a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény. Az Európai Bizottság 2012. július 3-án jegyezte be az elnevezést az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába – tájékoztatott Bagó Zoltán, kalocsai Európai Parlamenti képviselő.

A bizottság több mint ezer bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül – a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt – öt fűszerpaprika szerepel.

Védettség a visszaélések ellen

Azzal, hogy a kalocsai fűszerpaprika is bekerült a jegyzékbe, védettséget szerzett az elnevezés használatával előforduló visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján készülhet.

A legmagasabb európai minőség

A nyilvántartás másik nagy előnye az uniós szimbólum-használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá, és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket. A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén meg kell jelennie az „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” címkének és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

Bagó: büszke vagyok a kalocsai paprika sikerére!

“Óriási lehetőség ez Kalocsának, hiszen a teljes kontinensen ismert lesz a neve, és most már európai szinten elismerten egyet fog jelenteni a minőséggel és a megbízhatósággal” – hangsúlyozta Bagó Zoltán, aki ehhez még hozzátette, hogy „Kalocsa felkerült a világtérképre, szinte az összes nagy sztár kalocsai hímzésű ruhákban jár, és most az EU is felvette a védett termékek listájára a kalocsai paprikát. Ez hatalmas siker.” – fogalmazott a képviselő, aki elmondta még, hogy büszke erre a sikerre: “Én itt születtem. Kalocsa a szűkebb hazám, itt él a családom, a barátaim nagy része. Hatalmas dolgot értünk el a paprikánk európai szintű védelmével” – mondta Bagó Zoltán, Kalocsa Európai Parlamenti képviselője.

Az uniós nyilvántartás tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett többek közt a Szegedi (téli)szalámi, a Csabai és a Gyulai kolbász, a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, valaminta Szegedi paprika és a magyar szürkemarhahús szerepel a nyilvántartásban.