Kezdőlap Régió CSÓLYOSPÁLOS

CSÓLYOSPÁLOS

Csólyospálos, az igazi birkapörkölt hazája

Csólyospáloson komoly hagyományai vannak a birkapörkölt főzésnek, s nem telik el úgy lakodalom, vagy nagyobb családi rendezvény, hogy ne kerülne birkapörkölt az asztalra.
A helyiek olyannyira szeretik ezt a kiváló ételt, hogy minden évben megtartják messze földön híres Birkapörköltfőző Fesztiváljukat, s az idén júliusi rendezvényen is, több mint egy tucat bográcsban rotyog majd az étel. A pörköltünnepen elkészült ételeket szakavatott zsűri véleményezi, de a finom falatokból bőven jut a fesztiválon résztvevőknek is.

Minden tájnak megvan a maga birkapörköltfőző tudománya, a Csólyospáloson készült étel arról híres, hogy nem bő lére eresztve készítik, hanem a sűrű szaftját szinte rápirítják a kiváló birkahúsra a szakácsmesterek. A legjobb pörkölt akkor lesz, ha egy egész birka, a fülétől a farkáig, a belsőségekkel együtt benne fő a bográcsban, ahhoz pedig, hogy a pörkölt ne legyen túl faggyús, le kell vágni a húsról. A szakácsmesterek egybehangzó véleménye, hogy az a legnagyobb elismerés a számukra, amikor az utolsó cseppig kitunkolják a tányérból a vendégek a pörköltet, majd jókedvűen dőlnek hátra a székben. Ezt az élményt látva megéri egész nap a bogrács mellett szorgoskodniuk, s ilyenkor mindig bebizonyosodik, hogy a főzéssel nagyon sok örömet lehet szerezni a másik embernek.
A legnagyobb titok viszont talán abban rejlik, hogy az ételt – a sehol sem kapható – szeretettel is fűszerezik a helybéliek