Kezdőlap Régió KECSEMÉTI KONZERV KFT.

KECSEMÉTI KONZERV KFT.

Pályázati támogatással hozzák létre a mintaüzemet

Nyugat-Európa után Angliába is exportálna a cég

Továbbra is sikeresen működik a Kecskeméti Konzerv Kft., amely a jövőben nemcsak a stabil és elégedett partnernek számító nyugat-európai színtéren szeretné értékesíteni kiváló színvonalon előállított termékeit, hanem megcélozza az angliai piacot is. A vállalat közép és hosszú távú stratégiájának érvényesülését a fejlesztésekben, a legmodernebb technikák alkalmazásában látják, s ennek ékes bizonyítékaként az utóbbi esztendők legnagyobb beruházására készülnek: pályázati forrás felhasználásával egy mintaüzemet hoznak létre. Az üzem – átalakítás 1. üteme jelenleg is tart, a rekonstrukció 2. ütemére pedig a jövő év elején kerül sor. Kovács János ügyvezető, gazdasági igazgató tájékoztatta lapunkat az aktuális kérdésekről.

Társaságunk – a legtöbb felelőséggel gazdálkodó céghez hasonlóan –, rendelkezik egy középtávú fejlesztési stratégiával, amelyben meghatároztuk, hogy a nyugat- európai piacon való maradásunknak és tovább fejlődésünknek milyen fejlesztési igénye van, amit időről időre a lehetőségekhez mérten meg kell tennünk. Most érkezett el annak az ideje, hogy – a korábban főleg Németország és a német nyelvterülethez tartozó piacok mellett –, megcélozzuk az angolszász területeket is. Itt elsődlegesen az Angliába történő exportálást, illetve hazánkban a Tesco áruházakba való szállítás lehetőségét tűztük ki célnak.

A termelőüzemünk megfelel a német IFS szabványnak, de az angol terület kívánalmaihoz továbblépésre volt szükség. Úgy gondoltuk, hogy ezt a kezdőpontot megragadva mindazon fejlesztéseket, amik higiéniai és vevői tanúsító szempontból szükségesek lehetnek egy csokorba fogjuk, így létrehozunk egy olyan mintaüzemet, ami mindenféle minőség irányítási és vevői kritériumot kielégít.

Ezt a nagy volumenű fejlesztést kiegészítettük a zöldborsó osztályozó rendszer olyan átalakításával, amivel a teljes méretspektrumot egy lépcsőben osztályozottá tudtuk tenni. Ezentúl az országban egyedüliként, 6 különböző mérettartományba tartozó borsót tudunk egy beérkezett teherautóról szortírozni.
A beruházás során olyan környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő csomagolási feladatot ellátó csomagoló vonalat installálunk az üzembe, ami jelentősen csökkenteni fogja a műanyag csomagolóanyag felhasználást.

Az üzem – átalakítás nagyobbik része gyakorlatilag júniusban befejeződött, az osztályozó elkészült, kollégáink jelenleg a csomagolóvonali feladatokat végzik, valamint telepítéseket, különböző próbaüzemi munkálatokat látnak el.
Az üzem átalakításához, fejlesztéséhez kapcsolódóan 40 százalék támogatottsági intenzitással egy 1 milliárd forint összegű pályázatot nyújtottunk be a NFÜ -nek, ami pozitív elbírálásban részesült. Megkötöttük a támogatottsági szerződést, március 1-jén pedig elkezdtük a pályázatban foglalt feladatok elvégzését. A komplex projekt kivitelezését 2013. december 31-ig kell befejeznünk.

Eredményes szezont zárhat a Kecskeméti Konzerv Kft.

Túl vagyunk az idei borsószezonon, s örömömre szolgál, hogy teljesítettük a kitűzött célt: mintegy 7000 tonna borsót dolgoztunk fel – ami 20 millió doboznyi terméket jelent –, aminek a 95%-a nyugat – európai piacon kerül értékesítésre. Az adott esztendő eredményeit mindig több körülm befolyásolja, de a kedvezőtlenebb viszonyok ellenére is, a tervet sikerült teljesítenünk, s takarékos létszám felhasználása mellett, hatékonyan végeztük el a feladatunk – nyilatkozta dr. Ábrahám Tibor vállalatigazgató. Itt említeném meg, hogy kiváló légkörben, rengeteget dolgoztak a munkatársaink, s az olimpián szereplő sportolókhoz hasonlóan, hatalmas teljesítményt nyújtottak a feldolgozás területén.

Az Európában nagy népszerűségnek örvendő csemegekukoricánkat – amelynek 2/3 részbe szuperédes kukorica –, illetően vegyesek a várakozások, mert mindenki tapasztalhatta a kedvezőtlen időjárást.

A terveink szerint az eddigi legnagyobb mennyiséget, 50 ezer tonna kukoricát– mintegy 75 millió doboznyi terméket jelent – szeretnénk betölteni a szezon folyamán. Jelenleg a feldolgozás negyedénél tartunk, 18 millió doboznyi kukoricát állítottunk elő. Jó kilátásaink vannak a kukorica idényt illetően, hiszen az október elején záruló szezonban minden reményünk megvan arra, hogy ezen a területen ugyancsak teljesítjük a kitűzött célokat. Nagyon fontos tényező, hogy az általunk készített termék 90 százaléka azonnali értékesítésre kerül.

Szerencsére idejében felismertük, hogy egy területre kell specializálni magunkat, így cégünk zöldség specialistának mondhatja magát, s nem a véletlen műve az sem, hogy az általunk készített 2 termék mellett tettük le a voksot.
Mind a borsó, mind a kukorica termőterületei megfelelő színvonalon gépesítve vannak növényvédelem, talaj előkészítés, betakarítás terén egyaránt, így hatékonyan, gazdaságosan lehet termelni ezeket a zöldségeket.