Kezdőlap Régió KECSKEMÉT…

KECSKEMÉT…

Kiemelt járműipari központ lett Kecskemét és térsége

Kiemelt járműipari központtá nyilvánította a kormány Kecskemétet és térségét. A döntés pozitív következményei országosan is jelentősek lehetnek: felgyorsul a GDP növekedés üteme, megélénkül a K+F tevékenység, a hazai gazdaság exportképessége tartósan emelkedik.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, márciusi látogatása alkalmával így nyilatkozott a baon.hu-nak: „Zombor Gábor polgármester összeállított számomra egy tíz pontból álló nagy fejlesztési programot, melynek lényege, hogyan lehetne Kecskemétet egy nyolcvan kilométer sugarú kör igazi központjává, egy „kis fővárossá” tenni. A program a sportlétesítmények felújításától kezdve a bérlakásépítésen, elővárosi tömegközlekedésen át az autópálya fejlesztésig rengeteg mindent tartalmaz. Osztunk-szorzunk, de az őszig szeretnék a polgármesterrel és a megyei vezetőkkel tető alá hozni egy megállapodást. Ekkor már jól látható lesz Kecskemét fejlődési pályája a következő 5-8 évre. Az biztos, hogy Kecskemét és környéke az ország egyik leggyorsabban fejlődő térsége lesz a következő évtizedekben.”
Alig néhány hónappal később, e hét elején a Magyar Közlönyben megjelent: a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét. A döntés hatásairól tartott ma sajtótájékoztatót dr. Zombor Gábor polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit (AIPA) Kft. ügyvezetője, dr. Kerényi János kormánymegbízott, dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora, Prof. Dr. Belina Károly, a kecskeméti Főiskola GAMF Karának dékánja és Lepsényi István, az AIPA Klaszter elnöke.
Dr. Zombor Gábor a kormánydöntés kapcsán így fogalmazott: „Kecskemét és térségének kiemelt járműipari központtá nyilvánítása új távlatokat nyit Kecskemét és a térség fejlődésében. Még erőteljesebben lehet majd ösztönözni a munkahelyteremtést, a foglalkoztatottság növelését, országos szinten pedig a magyar gazdaság exportképességének tartós emelkedése várható. Felgyorsul a GDP növekedés üteme, megélénkül a hazai K+F tevékenység, kialakul a minőségi foglalkoztatottság, növekednek a lakossági jövedelmek.”
A Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium fektette le azon Növekedési Terv alapjait, amely előirányozza, hogy szükséges szövetséget kötniük a vállalatoknak, a városoknak és a Kormányzatnak. Kecskeméten országosan először köttetik meg a Növekedési Tervben foglalt szövetség.
Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester így nyilatkozott: „A kiemelt járműipari központtá nyilvánításhoz az elmúlt időszakban rendkívül erőteljes aktivitást kellett kifejtenie minden szereplőnek: az önkormányzatnak, a főiskolának, a közösen létrehozott AIPA Kft.-nek és Klaszternak is. Utóbbi elsősorban a járműipari beszállítók kapcsán látott el jelentős feladatokat. A kormánydöntés elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon a járműipar már 2011-ben is, – tehát a kecskeméti Mercedes üzem beindulását megelőzően – a teljes ipari termelés 16 százalékát, az ipari exportértékesítés 24 százalékát, valamint a GDP 8 százalékát tette ki. Tavaly a járműgyártás termelése országosan meghaladta a 4 ezer milliárd forintot, a 2013-as gazdasági növekedésnek pedig ez az ágazat lesz az egyik jelentős motorja. A beinduló és felfutó nagyberuházások becslések szerint újabb 2 százalékos GDP növekedést eredményeznek.”
A kormánydöntés stabilitást biztosít ahhoz, hogy Kecskemét, mint az ország egyik legmagasabb gazdasági potenciállal rendelkező városa, fejlesztéseit térben és időben összehangoltan, a gazdaság- és területfejlesztési beavatkozásait egységesen kezelve valósíthassa meg. A Kormány határozatában szerepel: a Kormány felkéri a feladatkörükben érintett minisztereket, hogy szakpolitikai feladataik hatáskörében a Kecskemét és térségének fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket prioritásként kezelve lássák el.