Kezdőlap Régió PINTÉR MŰVEK

PINTÉR MŰVEK

Ahol továbbra sincs lehetetlen

Csúcstechnológiával készülő termékek – folyamatos megbízások

A Pintér Műveknél a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is rengeteg a munka, mert a gyárnál létesített korszerű, csúcsmodern, forradalmi technológia, a legkifinomultabb ipari munkák folyamatos végzésére is alkalmassá teszi a céget. A vállalkozást továbbra is a magas precizitás és a piaci kihívásokra való gyors reagálási képesség jellemzi, nem véletlen, hogy az itt készülő termékek iránt a válság dacára sem csökkent a kereslet. A cég életképességét a meglévő megrendelések hosszú távon biztosítják, hiszen a partnerek igényeit továbbra is kifogástalan színvonalon, rugalmasan elégítik ki. Pintér József több évtizede köztiszteletnek örvend Kecelen, nemcsak azért, mert sok helyi lakosnak biztosít hosszú távú megélhetést és megbecsüli dolgozóit, hanem szakmailag és emberileg is példát mutat a jövő generációjának. Pályafutása során rengeteg elismerésben részesült a méltán népszerű gyártulajdonos, aki ma is lelkesen végzi a munkáját, s energiával telve számolt be jelenlegi megbízásaikról, s tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy aki akar dolgozni, az meg is tud élni a munkájából.

A gazdasági válság „tengerén” eddig zászlóshajóként előre „vitorlázó”, egyik legstabilabban működő magyar vállalkozás a Pintér Művek. Milyen periódusát éli jelenleg a cég, látják –e már a „partot”?

A válság „hullámai” abban mutatkoztak meg a cégünknél, hogy magunkhoz mérten nem zártunk kiemelkedő évet, de úgy gondolom, hogy elfogadhatóak az eredményeink ebben a nehezebb időszakban. Az élet folyamatosan változik, így nekünk is alakulnunk, formálódnunk kell az adott helyzethez. Továbbra is sok feladatunk akad, de ezeket két csoportra osztanám: az egyik a „jó” munka, a másik a „kevésbé jó” munka, s a számunkra kedvező „jó” munkákból most kicsit kevesebb érkezik. Annyi a különbség a korábbiakhoz képest, hogy sokkal több és nehezebb munkát kell elvégeznünk, közel ugyanannyi pénzért. Nagyon fontosnak tartom, hogy nem maradtunk magunkra, mert a hatalmas volumenű megbízásaikkal segítenek bennünket a nagy vállalatok.

A Pintér Művek életében az egyik biztos pontot jelenti a Paksi Atomerőmű állandó nagy volumenű megbízása. Számíthatnak -e a jövőben is az energetikai céggel történő együttműködésre?

Immár 20 év óta készítjük a Paksi Atomerőmű számára a reaktorokat és már nagy gyakorlattal rendelkezünk ebben a munkában. Korábban terveztünk és gyártottunk atomerőműi berendezéseket a cégnek, valamint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítésében is együttműködtünk velük. Örömmel számolhatok be arról, hogy a közelmúltban fejeztük be az atomerőmű számára a legutóbbi munkát, s kiváló eredménynek értékelték a megbízónk az elvégzett feladatunkat, s pozitív irányba haladnak a tárgyalások a jövőbeli együttműködést illetően. Ebben az évben kezdődik az új munka, remélhetőleg – az eddigi kiváló együttműködésre és 20 éves közös múltunkra tekintettel – ismételten megnyerjük a megbízatást.

A Siemens megbízásából Európában egyedülálló gázturbinákat készítenek a gyárban. Ezeknek a kiváló referenciáknak köszönhetik az újabb megbízásokat?

A jó hírnév és a referencia munkák hozzák a többi megrendelést. Örülünk annak, hogy kiemelt beszállítói lettünk a Siemensnek – Európában csak 2-3 gyár kapja meg ezt a megbízatást – az alkatrészeket pedig nagy szériában – évente mintegy 40-50 darabot készítünk belőle – gyártjuk le. Mi nem szalagmunkát látunk el, hanem minőségi gyártást végzünk a Siemens és az Alstrom részére. Végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy itt Kecelen, képesek vagyunk elkészíteni ezeket a 10-20 tonnás, 5-6 méter átmérőjű eszközöket. Mivel évtizedek óta építjük a jó hírnevünket, a Pintér Művek neve jó referenciát jelent az energetikai iparban is.

Európán kívül más kontinensről is érkezik megbízás?

Munkánk elismerését jelenti, hogy már Mexikóból vagy Egyiptomból ugyancsak küldtek ide turbinát, amit megmunkáltunk és visszaküldtük a megbízó cég számára. A válság ellenére a világ fejlődik, nem állt le, több országban a vízi, illetve gőzerőművek építése felgyorsult, s ezekhez rendelnek egyedi gyártású nagyméretű alkatrészeket tőlünk. Továbbra is abból élünk, hogy számunkra nincs lehetetlen. Örülünk annak, hogy ilyen jellegű munkát is el tudunk végezni, mert megfelelő, magas színvonalú gépparkkal rendelkezünk hozzá. Igaz, hogy ez nálunk már nem a csoda kategóriájába sorolható, hanem normális, hétköznapi dolog.

Melyek a legfontosabb alapelvek, amik nélkülözhetetlenek az ekkora volumenű megbízásoknál?

Precizitás, a határidő betartása, minőség, szállítási fegyelem. Ezzel tisztában kell lennie a dolgozóinknak is, mert úgy kell teljesítenünk, hogy mindenki számára maximálisan megfeleljünk. Nemcsak a cég jövője, jó hírneve függ ezen szabályok betartásától, hanem 150 család egzisztenciája ugyancsak ezen múlik, így csak olyan kolléga dolgozhat nálunk, aki elfogadja és betartja a „játékszabályokat”.