Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

3 arany, 2 ezüst, 1 bronz

Magyarország legsikeresebb olimpiai sportága továbbra is a kajak-kenu. Storcz Botond csapata 3 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzéremmel zárt a nyári játékokon. A döntők utolsó napján Douchev-Janics Natasa bronzérmet szerzett, az olimpiai újonc Dudás Miklós pedig hatodik lett K-1 200 méteren.

Bronzérmes lett Janics Natasa női K-1 200 méteren. A háromszoros olimpiai bajnoknő nem rajtolt jól, fél távnál a negyedik-ötödik helyen haladt, de nagyon jól hajrázott, így harmadik helyet szerzett. Az olimpiai bajnok a tavalyi világbajnokság győztese, az új-zélandi Lisa Carrington lett, akit Natasa tegnap nagy csatában vert meg az előfutamban. Az 500 méter után 200-on is ezüstérmet szerzett az ukrán Oszypenko-Radomska.

„Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam” – mondta Douchev-Janics Natasa. „Lehet, hogy túl nagy volt a szél, és ez zavart. Nem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények fogadnak majd a pályán. Menet közben pedig, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól…”

Douchev-Janics Natasa kislánya születése után 11 hónappal szerzett 2 érmet a londoni olimpián.

Már az olimpia előtti hónapokkal úgy fogalmazott Storcz Botond szövetségi kapitány, hogy hatalmas bravúrnak tartaná, ha K-1 férfi 200 méteren a magyar versenyző egyáltalán a döntőbe kerülne, annyira erős a mezőny ebben a számban. Vagyis az elvárásokat már tegnap teljesítette Dudás Miklós, aki tulajdonképpen simán került be a fináléba.

A döntőben Dudás jól rajtolt, tartotta a lépést a legjobbakkal, szoros befutó után hatodik, vagyis pontszerző lett. A győzelmet – a hazai közönség nagy örömére – a brit Ed McKeever szerezte meg, a spanyol Craviotto Rivero és a kanadai de Jonge előtt.

„Maximálisan elégedett vagyok, hiszen 21 évesen, életem első olimpiáján pontszerző lehettem” – nyilatkozta a döntő után Dudás Miklós az MTI-nek. „Abszolút nem zavart az erős szembeszél. Viszonylag nagy testűnek és nehéznek számítok, és ez kedvező a nagy szélben. A rajtom is nagyon jól sikerült, köszönet a pszichológusomnak, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről. Itt az olimpián pedig végig jól rajtoltam. A pénteki futamban még jobban mentem, és azt reméltem titokban, hogy szerencsével még a dobogót is elérhetem. Sokat tudok fejlődni még, és hiszem, hogy a riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sok magyar szurkoló látogatott ki, még a hideg is kirázott a bemutatáskor, és remélem, tudtam nekik egy kis örömet szerezni a hatodik helyemmel.”

A rengeteg magyar szurkoló között a mai versenynapon is ott volt Magyarország köztársasági elnöke, Dr. Áder János. A drukkerek buzdítása segítette C-1 200 méteren a B-döntőben Vajda Attilát is. Futamában nem ő volt az egyetlen 1000 méteres menő, Vajdával versenyzett Vadim Menkov és a friss olimpiai bajnok Sebastian Brendel is. A magyar kenus harmadik lett az ír színekben induló Jezierski és Menkov mögött, vagyis összesítésben a 11. helyet szerezte meg a számára idegen sprintszámban.

„Nagyon örülök a B-döntős harmadik helynek, hiszen nem ez a legerősebb számom, és így is sikerült több neves riválist megelőznöm. Jó volt a rajtom, jól bírtam erővel. Iszonyú jó érzés volt ennyi magyar szurkoló előtt szerepelni, köszönöm nekik, hogy bíztattak. Az összesítésbeli 11. helyem nem rossz, megérzésem szerint nem minden magyar sprinter tudta volna ezt megcsinálni.” – mondta a parton Vajda a Magyar Távirati Irodának.

Érdekesség, hogy a B-döntőben Brendel utolsó lett. A C-1 200 méter aranyérmét az ukrán Cheban nyerte meg, a litván Shuklin és az orosz Sthyl előtt.

További információ: www.kajakkenusport.hu