Kezdőlap Régió HPV elleni vakcina támogatása: egy hónapig igényelhető

HPV elleni vakcina támogatása: egy hónapig igényelhető

HPV elleni vakcina támogatása: egy hónapig igényelhető

Egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy Kecskeméten a szülők kérelmezzék a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás támogatását a most hetedik osztályos lánygyermekeik számára. A kérelmeket szeptember 15-től október 15-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal Családvédelmi Osztályához.

Kecskemét képviselő-testülete 2010 áprilisában alkotta meg a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina támogatásáról szóló rendeletét. Ennek értelmében a támogatásra minden olyan hetedik osztályos lánygyermek jogosult, aki valamelyik kecskeméti oktatási intézményben tanul. Ha a gyermek más településen él, de Kecskeméten jár iskolába, és az adott tanévben hetedikes, akkor jogosult a támogatásra.
A rendelet szerint az önkormányzat ingyenesen biztosítja a hármas oltás-sorozat 2. és 3. oltását. Az első oltás költségét a támogatottnak kell befizetnie 2012. november 15-ig az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

További támogatás jár azoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és akiket átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek. Számukra a teljes oltás-sorozat ingyenes azzal, hogy az első védőoltás költségét egy összegben vagy – polgármesteri engedély esetén – hat havi részletben a törvényes képviselőnek kell megelőlegeznie és befizetnie az önkormányzathoz. A megelőlegezett költséget az önkormányzat kérelemre visszatéríti, amennyiben a törvényes képviselő orvos által igazolja, hogy a lánygyermek a teljes oltás-sorozatot megkapta.

A támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell az erre rendszeresített nyomtatványon, Amely a www.kecskemet.hu oldalról letölthető vagy a Polgármesteri Hivatal Családvédelmi Osztályáról kérhető. A kérelemhez iskolalátogatási igazolást kell csatolni, amelyen fel kell tüntetni, hogy a gyermek 7. osztályos tanuló.

A kérelmet szeptember 15-től október 15-ig lehet benyújtani, személyesen a Polgármesteri Hivatal Családvédelmi Osztály Balaton u. 19. szám alatti földszinti ügyfélfogadójába. Postai úton is el lehet juttatni a 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. címre.

FONTOS: a határidő letelte után (október 15.) benyújtott kérelmeket az önkormányzat nem tudja befogadni. A következő tanévben pedig csak az akkor aktuálisan 7. osztályos lányok lesznek jogosultak a kedvezményes oltásra.

Az anyagi előnyökről: a HPV elleni oltás-sorozat gyógyszertári áron összesen mintegy 90.000 forintba kerül. Az önkormányzat által nyújtott kedvezmény azért előnyös egyrészt, mert a három oltásból mindössze egyet kell megfizetni, másrészt az önkormányzat olyan előnyös szerződést kötött, amelyben egy vakcina ára a szokásos 30 ezer forint körüli összeg helyett 15.855 forintba kerül.
Összegezve tehát: ha a szülők e konstrukció keretében oltatják be gyermekeiket, akkor a 90.000 forintos költség helyett mindössze 15.855 forintos kiadással számolhatnak.

A humán papilloma vírusról és veszélyeiről

Ma már a szakembereknek egyre több ismerete van a HPV (humán papilloma vírus) okozta fertőzésekről, az általuk okozott megbetegedésekről. Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk fellépni az olykor fiatal nők életét követelő humán papilloma vírussal szemben, a lakosság aktív szerepvállalására van szükség!

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, sok típusa ismert. A nőket és a férfiakat egyaránt fertőzi. A szexuálisan aktív lakosság 50-80 százaléka élete során átesik valamilyen HPV fertőzésen. A fertőzöttek mintegy 10-20 százaléka nem képes a saját immunrendszere segítségével leküzdeni a vírust, tartós fertőzés alakul ki, majd létrejöhetnek a megbetegedések (a méhnyakrák, nemi szervi szemölcsök, ritkábban egyéb rákok – szeméremtesti, hüvelyi, szájüregi, here, végbélnyílás, stb.). Az immunrendszer által legyőzött fertőzés nem alakít ki védettséget, így ismételten megfertőződhetünk.

Harald zur Hausen professzornak köszönhetően – akinek munkásságát Nobel díjjal jutalmazták – mára már bizonyított, hogy a méhnyakrákért 99,7 százalékban a HPV tehető felelőssé. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékát a HPV 16-os és 18-as típusai okozzák. Hazánkban évente 1200 új esetet ismernek fel, és sajnos kb. 500 fiatal nő hal meg méhnyakrákban.

A „nem rákkeltő” típusok nemi szervi szemölcsöket (kondilómákat) okozhatnak. A kondilomatozis világszerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés, melyet 90 százalékban a HPV 6 vagy 11-es típusa okozza. Ezek rendkívül kellemetlen, hússzínű kinövések, amelyek a nők és férfiak külső nemi szervein vagy a végbélnyílás környékén jelentkeznek, ritkábban a hüvely belsejében vagy a méhnyakon is megjelenhetnek. Kezelésük fájdalmas, kényelmetlen, hosszadalmas és költséges. Becslések szerint a nők és férfiak 10 százalékánál megjelenik életük során, s a kezelés ellenére a betegség újra és újra kiújulhat.

Hazánkban is elérhető a négykomponensű védőoltás, mely a szexuális élet megkezdése előtt adva, a HPV 6,11,16,18-as típusaival szemben közel 100 százalékos védettséget adhat. Ezt a négykomponensű oltóanyagot kapják meg az önkormányzati konstrukció keretében a hetedikes lányok. A vakcina a nevezett típusok által okozott méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök ellen biztosít védelmet. Maga a védőoltás 3 részoltásból áll (0.,2.,6. hónap, az oltás mellékhatásai általában enyhék, átmenetiek (bőrpír, fájdalom, duzzanat, hőemelkedés).
Az oltás 9 éves kortól adható, a nemzetközi ajánlás szerint elsődlegesen a 12-14 éveseket oltjuk. A fiúknak is adható, hiszen őket is érinti a HPV fertőzés, részt vesznek a terjesztésben, és betegségeket, nemi szemölcsöket, rákos elváltozásokat (hímvessző-daganat, végbélgyűrű-daganat, szájüregi-rákok) okozhat náluk is.
Nagyszerű lehetőség a fent említett védőoltás alkalmazása, hogy hatékonyan felvegyük a harcot a méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök ellen, de nem szabad megfeledkezni a rendszeres méhnyakrák szűrésről, és nőgyógyászati vizsgálatról, amely lehetővé teszi, hogy időben észrevegyünk egyéb elváltozásokat is. A védőoltással és a rendszeres szűréssel tehetünk meg mindent, amit csak lehet.

A kecskeméti önkormányzat felelősen gondolkodva jelentősen támogatja a hetedikes kislányok oltását, fontos, hogy minél több szülő éljen a lehetőséggel!