Kezdőlap Régió Rákóczi Út

Rákóczi Út

„Élnek” a terek a Rákóczi úton és a Vasútkertben
Máris pezsgő élet költözött Kecskeméten a Rákóczi útra és a Vasútkertbe, holott a projektelemek egy részének műszaki átadása még folyamatban van. A mintegy másfél milliárd forintos uniós és hazai támogatású „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” beruházás kivitelezési munkálatai a végső fázisba értek. Ezekben a hetekben a projektet népszerűsítő fergeteges kísérő programok, valamint a szeptember 28-30 között rendezendő Vasútkerti Napok kapnak hangsúlyos szerepet.

A „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” című, DAOP-2.1.1/B-09-2009-0019 azonosító számú projektről tartott ma sajtótájékoztatót Dr. Zombor Gábor polgármester, Nagypál Sándor beruházásokért felelős alpolgármester, Mák Kornél kultúráért felelős alpolgármester, Vörösmarty Attila tanácsnok, a Belváros önkormányzati képviselője, dr. Csabai Lili, a Fesztiváliroda igazgatója, Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke és Uhlig Rita, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. A téma aktualitását adja egyrészt, hogy a kivitelezési munkálatok több projektelem esetében már véget értek, illetve elkezdődött a műszaki átadás. Másrészt még hetekig zajlanak a projektet népszerűsítő kísérő programok (úgynevezett mini projektek), e hét végén pedig a Vasútkerti Napok, a megújult tér megnyitó programsorozata..
Mint ismeretes, a Kecskemét belvárosának jelentős megújítását szolgáló projekt konzorciumban valósul meg, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Piac- és Vásárigazgatóság, a Kik-For Kft. valamint a Kecskeméti Törvényszék. A projekt keretében a Budai utcai nagypiacnál előreláthatólag még két hétig zajlanak a munkálatok. Ami a többi projektelemet illeti: a Kecskeméti Törvényszék épületének megújítása még májusban befejeződött. Szintén megtörtént a Kik-For Kft. tulajdonában lévő három üzlet felújítása. Új arculatot kapott a Rákóczi út és a Vasútkert, mindkét helyszínen az utolsó simításokat végzik.
Bár a műszaki átadás még folyamatban van, a kecskemétiek máris birtokba vették a megújult Rákóczi utat és a Vasútkertet, a terek megteltek élettel. A belvárosnak ezen része szeptember 28-30 között először teljesedhet ki a maga új szerepében, hiszen programok sokasága várja majd az érdeklődőket, valóságos fesztiválhangulat lesz. Ebben a három napban rendezi meg a Fesztiváliroda a Vasútkerti Napokat, amelynek keretében minden korosztály megtalálja a maga ízlésének megfelelő szórakozást. A programhelyszínek és látnivalók a Városházáig érnek majd, hiszen a Város Napja alkalmából Kecskemétre érkezik a Debreceni Virágkarneválon harmadik díjat nyert kecskeméti virágkocsi és a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi, amelyeket a Kossuth téren lehet megtekinteni.
Tovább folytatódnak a „Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja” projektet népszerűsítő úgynevezett mini projektek is. Mint ismeretes, a 11 rendezvényre, rendezvénysorozatra 11 szervezet nyert támogatást. Eddig nagy sikerrel zajlott le a Móricz Zsigmond Közművelődési Alapítvány szervezésében a „Helyismereti és városfejlesztési esték” sorozat, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezésében a görkorcsolya verseny, az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége szervezésében a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programsorozat, a Móricz Zsigmond Iskoláért Alapítvány szervezésében az iskolai rajzpályázat, a Nyitott Szemmel – a Dél-alföldi Régió Gyermekeiért – Egyesület szervezésében a környezettudatos városprogram, valamint a Kecskeméti Rendőrkapitányság szervezésében a közbiztonság megerősítését szolgáló rendezvények.
Az elkövetkező hetekben a mini projektek folytatódnak. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésének köszönhetően még két hétvégén gyönyörködhetünk a Promenád keretében felvonultatott korabeli ruhákban. A Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület szintén október 6-án szervezi meg utolsó alkalommal a Muzsikáló udvar térzenei napokat. Október 20-án a TRIA-TÚRA Szabadidő Sportegyesület kerékpáros trial-show-t szervez. A Hátrányos Helyzetűek Oktatásáért és Támogatásáért Alapítvány „Rákóczi Túrós” elnevezésű közösségfejlesztési klubprogramjai még zajlanak, október végén pedig kiállítással zárulnak. A Rákóczi úti projekthez kapcsolódó programsorozatot november 11-én a Iustitia Sport és Kulturális Egyesület által szervezett „Rákóczi vágta” elnevezésű futóverseny zárja.