Kezdőlap Régió Sajtó háttéranyag a 400. kitűző átadásának alkalmából.

Sajtó háttéranyag a 400. kitűző átadásának alkalmából.

Kecskemét, 2012. szeptember 8.

A Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület kezdeményezésére a kecskeméti piacon az elmúlt év nyarán a valódi őstermelők egy szűk csoportja változtatásra szánta el magát. Vállalták, hogy kizárólag a saját maguk által termelt portékát árusítanak. Ezt a vállalást az egyesülettel írásba is foglalták. A megállapodást aláíró termelőket egyedi tervezésű, jól látható, folyamatos sorszámú kitűzővel látta el az egyesület, hogy megkülönböztethessék magukat a többiektől. A kezdeményezést jól fogadták azok a piacra járó fogyasztók, akiknek nem mindegy, hogy mit eszik a család, illetve vásárlásaikkal a termelőket igyekeznek jövedelemhez juttatni.
Közben a rendszerhez egyre több termelő csatlakozott. Decemberre létszámuk elérte a 80-at.
A kezdeti siker arra ösztönözte az egyesületet, hogy a hatékonyság növelése érdekében együttműködési megállapodást kezdeményezzen az önkormányzattal. Az ötlet kedvező fogadtatásra talált és ez év januárjában már aláírásra is került. A megállapodás lehetőséget biztosít a piaci igazgatóság és az egyesület szorosabb együttműködésére, aminek eredményekén ma 350 őstermelő család, kiegészülve 60 hozzátartozójával, kínálja saját termelésű zöldségét, gyümölcsét és egyéb termékét.
A több mint 400 kitűző azt igazolja, hogy az együttműködéshez fűzött reményeink beváltak. A vásárlók, részéről csak pozitív visszajelzések érkeznek. A termelők is bíznak a rendszerben, hiszen igénylik és viselik az egyesület kitűzőjét.
Jó úton haladunk afelé, hogy elmondhassuk, a kecskeméti piac az országban az első, ahol civil kezdeményezésre és közreműködéssel kialakított új piaci rend eredményeként nagy választékban, biztonságos, termelőtől származó élelmiszerhez juthat a fogyasztó. A valódi őstermelőknek pedig nem jelentenek konkurenciát az álőstermelők, a bizonytalan eredetű és kétes biztonságú árujukkal.
A piacon vásárló biztos lehet abban, hogy nem import árút akarnak rásózni hazai gyanánt álőstermelők, és vásárlásával a hazai termelők jövedelemhez jutását segíti. Ezzel aktívan hozzájárul a vidék népesség megtartó képességéhez, mert a munkájából megélni tudó gazdálkodó nem akarja eladni a földjét és a városba költözni.

BagiBéla
elnök