Kezdőlap Régió Hír

Hír

Együttműködési megállapodást írt alá a Kecskeméti gazdasági térség 3 legnagyobb klasztere
(Szabadon felhasználható)
2012. október 5. Kecskemét
Együttműködési megállapodást írt alá a Kecskemét gazdasági térség 3 legnagyobb klasztere: az AIPA Klaszter, a Hírös Beszállítói Klaszter és a 3P Műanyagipari Klaszter. Az együttműködés eredményeként új munkahelyek létrehozását és jelentős volumenű fejlesztéseket terveznek.
Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezetője, a Hírös Beszállítói Klaszter (HBK) és az Alföldi Regionális Ipar- és Gazdaságfejlesztési Klaszter (AIPA) elnöke elmondta: a nyilatkozat aláírásának célja az volt, hogy a Kiemelt Járműipari Központtá nyilvánított kecskeméti gazdasági térségben olyan klaszterközi együttműködés jöjjön létre, amely lehetőséget teremt a klaszterek közötti átjárhatóságra, a több mint 100 tagszervezet piaci együttműködésének fejlesztésére, illetve a nemzetközi klaszter-együttműködések és források elérésére.
Alter Róbertné, a Kunplast-Karsai Zrt. elnök-vezérigazgatója, a 3P Műanyagipari Csomagolástechnikai és Nyomdaipari Klaszter elnöke hangsúlyozta: „Az egyes klaszterek autonómiájukat megtartva törekednek a közös célok elérésére, előremozdítva eközben a gazdasági térség egészének dinamikus fejlődését, hogy összefogásuk révén a térség meghatározó szereplőivé válhassanak.”
Az együttesen közel 10 000 alkalmazottat foglalkoztató, a 2011-es évben több mint 300 milliárd árbevételt elérő klaszterek 3 nagy közös (járműipari versenyképességet növelő, beszállító képességeket fejlesztő-integrátori, mentor) programban, továbbá 10-15 a klasztertagok közös kooperációját igénylő projektben működnek együtt.
A járműipari ágazathoz kötődő versenyképességi program célja egy dél-alföldi anyagtechnológiai kutatóközpont létrehozása, a 3 klaszter tagjainak, a térség gazdasági szereplőinek és kutatóintézetek együttműködésével. A program során kb. 50 új kutatói munkahely jön létre, támogatva a kis-és középvállalkozásokat kutatás fejlesztési és innovációs tevékenységeik fejlesztésében.

A kecskeméti klaszter együttműködés a beszállítók fejlesztését integrátori, mentorálási, és egyedi fejlesztési programok 2014-ig történő megvalósításával segíti.
Kecskemét és gazdasági térségének versenyképességét javító és fejlesztő programban a klaszter nagyvállalatainak, kis-és középvállalatainak és intézmények összefogására van szükség amelyek meghatározzák a térség jövőbeli fejlődését. A program része: új munkahelyek teremtése, a köz-és felsőoktatás rendszereinek (pl. duális képzés) fejlesztése, új üzleti piaci exportlehetőségek elősegítése.
A HBK Klaszter menedzsment feladatait a Hírös Kulcs Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara látja el. Az AIPA Klaszter és a 3P Klaszter menedzsment feladatait az AIPA Kft. végzi: összehangolja a klaszterek működését, és költséghatékonyabb szervezetként látja el feladatait.
A klaszterek vezetői bíznak abban, hogy az együttműködés eredményeként erősödnek a térség pozíciói a 2014-20-as uniós célkitűzésekben, illetve a fejlesztések révén nő a tagvállalatok versenyképessége az Európai Unióban.