Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Nyílt nap a Gyűjtemények Házában

2012. október 12.

Megkezdődött az „Értékek élménye – Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című projekt kivitelezésének műszaki átadása. A 254.971.879 forint uniós és hazai támogatással létrejött új és megújult kiállítótereket október végén látogatói nyílt nap keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Az azt követő időszakban történik meg a kiállítóterek végleges berendezése, az új szolgáltatások kialakítása.

Az „Értékek élménye – Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című, DAOP 2.1.1/B-09-2009-0019 azonosító számú projekt a Dél-alföldi Operatív program keretében valósult meg. Kedvezményezettje Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, az elnyert támogatás 254.971.879 forint, a projekt teljes költsége 299.971.879 forint, az önerőt az önkormányzat finanszírozta. A kivitelezést a VER-BAU Kft. végezte.
A Bozsó Gyűjtemény korábban is az ország egyik legnagyobb magángyűjteménye volt, amely egyidejűleg képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kiállítás, kvalitásos műtárgy állománnyal. A projekt során a gyűjtemény Fecske utcai épületi szárnya teljesen megújult, helyet adva a Hanga Óragyűjteménynek. Számos új múzeumi látogatóbarát szolgáltatás jött létre. A pályázati keretek között megvalósuló új szolgáltatások
bevezetésének célja: a régóban különlegesnek és egyedinek számító – multikulturális, interaktív és családbarát – múzeumi kínálat megteremtése, amely regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthat.

A cél az volt, hogy az egészséges emberek és a fogyatékkal élők számára egyaránt látogatóbarát, interaktív szolgáltatások alakuljanak ki. Az új időszaki kiállítótér lehetőséget biztosít helyi, illetve fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett „Brand-kiállítások” megszervezésére is. A projekt eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség, amelyek keretében a gyermekek és szüleik különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon vehetnek majd részt, autentikus környezetben. Ezenkívül óvodai és iskolai csoportok számára gyakorlati művészeti órákat lehet tartani, szakemberek irányítása mellett. A fejlesztés lehetőséget ad a vendéglátó funkció kialakítására is.

Az újonnan létrehozott és a korábban meglévő, most felújított kiállítótereket az érdeklődők 2012. október 27-én (szombaton) 10-16 óra között tekinthetik meg, látogatói nyílt nap keretében, óránként induló vezetéssel. Felhívjuk a tisztelt édeklődők figyelmét, hogy a nyílt napon az utolsó vezetés 15 órakor indul. Mindenkit szeretettel vár a Gyűjtemények Háza! Cím: 6000 Kecskemét, Klapka u. 34.