Kezdőlap Régió LAJOSMIZSE

LAJOSMIZSE

Hagyományőrző jurta tábort hoznak létre Lajosmizsén

A hazánkban egyedülálló, komplex szolgáltatásokkal rendelkező turisztikai központot, hagyományőrző jurta tábort hoz létre a közeljövőben a Top Euro Profit Kft. Lajosmizsén. A korábban egy romos tanya helyén felépülő turisztikai központban egy jurta telepet létesítenek, ahol a turáni népcsoportok életét használati tárgyait interaktív módon ismerhetik meg a látogatók. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg a DAOP-2.1.1/K-11-2012-0012 pályázat keretében. A kedvezményezett a Top Euro Profit Kft., az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 50.000.000 Ft

A turisztikai központ egész évben érdekes programokat nyújt az ide látogatók számára. A jurtákat hat turáni nemzetségbe tartozó népcsoport (Turk, Hun, Magyar, Mongol, Kun, Tatár) saját hagyományai szerint alakították ki, és berendezésükkel az egyes jurtához kapcsolódó népcsoportok hagyományos viseleteit, használati eszközeit, életmódját mutatják be. Így az érdeklődők az adott nép eszközeit, és életmódját interaktív, akár több napos program keretében próbálhatják ki.
A kínálatot különböző kiegészítő programok teszik teljessé. A kiszolgáló, foglalkoztató épületekben a vendégek számára folyamatosan kínálnak gasztronómiai és kézműves programokat, neves, a hagyományőrzés területén jártas szakemberek segítségével és közreműködésével.
A beruházással 4 új munkahelyet létesít a Kft.

A rendelkezésre álló csaknem 0,7 hektáros terület a M5 autópálya Lajosmizsei lehajtójától 3 km-re található, autópályán gyorsan megközelíthető, így vonzóvá teheti a kialakított turisztikai szolgáltatást távolabbról érkező vendégek számára is.

A hagyományőrzéshez kapcsolódó turizmus jelentősen átalakulóban van hazánkban. Míg 10-15 évvel ez előtt viszonylag kis réteg kereste a kikapcsolódás ezen formáját, mára a nemzet-tudat erősödésével előtérbe került a hagyományőrző rendezvények fesztiválok szerepe és jelentősége. A hagyományőrzéssel is foglalkozó jurta táborokból nagyon kevés található Magyarországon, de közülük többsége csak nyáron látogatható. A magyarság eredetéhez kapcsolódó Turáni nemzetségi hagyományokat bemutató népenkénti hagyományos stílusjegyeket is bemutató jurta tábor nincs több az országban.

A projekt közvetett céljai, hogy a helyi turizmus fejlesztésével hozzájáruljon a Kecskeméti Kistérség gazdaságának fejlesztéséhez. A térség turizmusának fejlődését támogatva, versenyképes szolgáltatás kiépítésével hatékonyan hozzájárjon a helyi lakosság életminőségének javulásához, a térségről alkotott kép pozitív kialakításához, a térség imázsának javításához. A turisztikai központ ráirányíthatja a figyelmet a térség egyéb gazdasági, turisztikai értékeire és szervesen kapcsolódik a helyi ökoturizmust, a kiránduló turizmust is kiszolgálni tudó ökogazdálkodás bemutatásához, a tanyasi-falusi turizmushoz az életforma, a táj, a természet bemutatásával.

A beruházást várhatóan 2013. május 31-én fejezik be, és 2013. június 1-től már vendégeket is fogadhat a Turisztikai Központ Lajosmizsén.