Kezdőlap Régió OTTHON CENTRUM

OTTHON CENTRUM

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről, kilátásairól kérdezzük Pálinkás Csabát az Otthon Centrum Ingatlanközvetítő hálózat Bács-kiskun megyei Franchise partnerét:

– Milyen régóta van jelen az Otthon Centrum a Bács-kiskun megyei ingatlanpiacon?
Ez már a hetedik évünk Kecskeméten, jelenleg kettő irodánk van 16 munkatárssal, de tervezzük több iroda nyitását is a közeljövőben. Pont egy éve nyitott a partnerirodánk a Vörösmarty utcában, amivel együtt még meghatározóbb részévé váltunk a kecskeméti ingatlanpiacnak. A tavalyi forgalom több mint kétszeresét hoztuk össze az idei év első kilenc hónapjában, amit a minőségi ügyfélkiszolgálásnak eladó és vevő felé egyaránt, valamint a kapcsolódó szolgáltatásoknak és szakértelemnek köszönhetünk amit jelenleg a cégünk képvisel.

– Hogy látja milyen hatással van a Mercedes beruházása a kecskeméti és környékbeli ingatlanpiacra?
Nagyon nagy, valószínűleg túl nagy volt az elvárás az ingatlanok tulajdonosaitól a Mercedesszel szemben, de csak kevesen látták előre azt, hogy az adás-vételek számát nem, csak az albérlet piacot fogja érinteni. Az albérletek piaca előtte sem volt túlkínálatos, nem tudta követni a hirtelen jött keresletnövekedést amit okozott, ami segítette a környékbeli kisebb települések ingatlanpiacát, és egyelőre még nem ritka a dolgozók ingázása akár 50-100 km-ről is.(a dolgozók 40%-a messzebbről jár be mint 20km) Az albérletek ára egy-egy szegmensben akár 2-3x emelkedést is hozott a Mercedes előtti árakhoz képest(elsősorban a 2-3 szobás új, újszerű vagy teljesen felújított, bútorozott lakások, vagy újszerű családi házak a keresettek), de az adás-vételek piacán nem hozott látható változást.

– Mi lehet ennek az oka?
Ha jól belegondolunk nincs sok értelme a németeknek erre az 1-2 évre ingatlant vásárolni egy számukra ismeretlen ingatlanpiacon, a magyar munkaerő pedig még feltérképezi a piacot, lehetőségeket. Hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesz a Kecskemét és környékére, elég csak megnéznünk a győri piacot az Audi érkezése után. Sok részét határozottan jól érintheti, pl. közterek, utak, oktatás fejlesztése, vagy nagyobb beszállítók érkezésével munkahelyek teremtése.

– Milyen intézkedések várhatóak az ingatlan és hitelpiacon a közeljövőben ami felélénkítheti a piacot?
Véleményem szerint a szocpol és kamattámogatott hitelek sokat segíthetnek az ingatlant vásárolni kívánóknak, de a mikro vállalkozásoknak is sok segítséget nyújtanak a Széchényi Terv keretében elindított pályázatok is, amit nyugodtan nevezhetünk sikerterméknek. Csak a mi két kecskeméti irodáinkban intéztünk több tucat vállalkozásnak új székhelynek való ingatlant. Ehhez a konstrukcióhoz az EU ad 10Millió Forint vissza nem térítendő támogatást, valamint kapnak támogatott forinthitelt is 4,9-9%között, aminek keretében 10% önrésszel vehetnek lakást üzleti tevékenységükhöz, ami nagyon sok mikro vállalkozásnak nyújt segítséget, adhat új lendületet.

– Mennyire van igény az ingatlanirodák közreműködésére?

Egyre nagyobb, hiszen a vevői oldal a mai rohanó világban nem kíván magánúton keresgetni. Sokkal inkább választja irodáink és tanácsadóink segítségét, hiszen sokkal egyszerűbben megtalálja a számára megfelelő ingatlant egy szakértő, aki egy gombnyomásra leszűri a vevő igényeinek megfelelő kínálatot. Már csak az eladói oldalnak kellene ezt jobban elismerni, csakúgy mint nyugaton és mindenki élethelyzete hamarabb és gördülékenyebben megoldódna. Viszont örömmel tapasztaljuk statisztikáink kimutatását, hogy egyre többen keresik meg az Otthon Centrum mindkét kecskeméti irodáját ingatlanértékesítés/bérbeadás céljából.