Kezdőlap Régió HAJÓS

HAJÓS

Idén is megnyerte a „koccintás napját” a „legkedveltebb borvidéki település”

Az idei esztendő a takarékoskodás jegyében telt, ezért nem minden elképzelésünket sikerült megvalósítani, de arra büszke vagyok, hogy továbbra sem rendelkezünk hitellel – nyilatkozta Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester.

Több pályázattal próbálkoztunk az év folyamán, de inkább a kisebb összegű beadványaink részesültek kedvező elbírálásban. A Paksi Atomerőmű a közelmúltban hozta létre a Jövőnk Energiája Alapítványt, s hozzájuk nyújtottuk be az óvodánk fűtésének korszerűsítésre irányuló pályázatot, ami sikeres elbírálásban részesült, így megtörtént az intézmény nyílászáróinak a cseréje, valamint az elavult fűtésrendszer modernizálása.
A tanév kezdésére az iskola teljes homlokzat szigetelése, felújítása szintén megvalósult, így esztétikus intézményben kezdhették meg az idei tanévet a gyerekek.
Folyamatban van az egészségügyi centrum felújítása, ahol idén megtörtént az épület nyílászáróinak cseréje, továbbá benyújtottunk az objektum belső korszerűsítésére irányuló pályázatot is.
Terveink között szerepel, hogy Hajós és Érsekhalma között kerékpárutat hozzunk létre, jelenleg a projekt tervezési szakaszánál tartunk, s ehhez a folyamathoz 100 százalékos támogatást nyertünk.
Tagjai vagyunk a Magyar Zarándokút Egyesületnek, ahová alternatív útvonalnak jelentkeztünk, s kedvezően fogadták az elképzelésünket. Több település összefogva pályázatot nyújtott be arra, hogy kiépítse a zarándokút infrastrukturális feltételeit, s összességében 671 millió forintot nyertek rá, amiből mintegy 100 millió forintnyi összeget kaphat Hajós. A beruházás keretében egy zarándokszállást fogunk létesíteni, a hozzá tartozó zarándokparkkal, illetve sétánnyal, a pincefaluban pedig egy kilátótornyot építenénk az összegből.
Szeptember elején részt vettünk a „Koccintás napja” programban, ahol egy megadott órában helyi borral kellett koccintania az embereknek. A hasonló lélekszámú települések kategóriájában megnyertük a versenyt, továbbá elnyertük a „Legkedveltebb borvidéki település” címet is.
Itt említeném meg, hogy fiatal hajósi borászokból létrejött egy közösség, a Vintegro Pinceszövetség, ahol a borászok példamutató módon igyekeznek kihasználni a rájuk hagyott örökséget, a borkészítés szeretetét. Aktívan részt vesznek a közösség munkájában, igyekeznek a település számára előnyt kovácsolni a szövetség létrejöttéből. A „Koccintás napja” szervezésében ugyancsak tevékeny szerepet vállaltak, nekik is köszönhető ez a szép eredmény.