Kezdőlap Régió Tapossa laposra

Tapossa laposra

italos kartonDoboz gyűjtés újratöltve – 68.500 gyerek szelektálhat

Idén 20 városban és 60 kistelepülésen indította el iskolai és óvodai környezetvédelmi programját az IKSZ

Budapest, 2012. november 20. – Az idei tanévben, 20 városban és 60 kistelepülésen, 300 oktatási intézmény és több mint 68.500 gyermek részvételével kerül megrendezésre az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) iskolák és óvodák számára meghirdetett italos kartondoboz gyűjtőprogramja. Az immár harmadik tanévben útjára induló környezetvédelmi program célja az, hogy a gyerekek elsajátítsák az italos kartonok szelektív gyűjtésének helyes gyakorlatát. Az IKSZ a környezeti nevelés segítése mellett, anyagi támogatást is biztosít a programban résztvevő intézmények számára a visszagyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozok mennyiségével arányosan. A legsikeresebb intézmények ezen felül akár 100.000 forintos különdíjban is részesülhetnek. Az egyesülés a helyi közszolgáltatók szakmai bevonásával valósítja meg a programot Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.

Az IKSZ dobozgyűjtő programja a 2009-2010. tanévben került először megrendezésre, amelyben összesen 21 000 gyermek vett részt. Ezt a szám a tavalyi évben 58.000-re emelkedett és az idén már 68.500 gyermek gyűjti az italos karton dobozokat országszerte. Az IKSZ célja, hogy a tavalyi program keretében begyűjtött 95 tonnát a 2012-2013 –as tanévben tovább növelje.

Az oktatási intézmények az összegyűjtött mennyiséggel arányosan növekvő kilógrammonkénti díjazásban részesülnek. 100 kg összegyűjtött mennyiségig 10 forintot, 100 és 300 kg között 20 forintot, míg 300 kilogramm fölött 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek. Mindezen felül a tanév során egy tonna szelektíven gyűjtött italos kartondobozért 100.000 forint különdíj is jár a szorgalmasan gyűjtő iskola vagy óvoda részére.

„A környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés terén komoly javulást tudunk elérni az oktatással és a szemléletformálással” – Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „Az IKSZ programjának célja éppen ezért az, hogy a gyermekek oktatásán keresztül formájuk a szülők szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos attitűdjét” – tette hozzá az igazgató.

Egy átlagos tejes vagy gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, egyéb összetevői a műanyag és az alumínium. Hazánkban évente több mint 12.000 tonna, vagyis 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, azonban ennek csupán 19%, azaz 100 dobozból 19 kerül szelektív visszagyűjtésre. Mindez már önmagában is elgondolkodtató, de ha figyelembe vesszük, hogy a szelektíven gyűjtött italos kartondobozokból a papír visszanyerésével egyszerűen készíthető újrapapír és különböző papíripari termékek. Fontos lenne, hogy ez az arány növekedjen és, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni papír előállítása céljából.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!