Kezdőlap Régió Gasztró

Gasztró

Ilyen a tökéletes házilag készített forralt bor

A karácsonyi vásárokban forralt borozni romantikus dolog, de ismerjük el, aranyáron mérik az élvezetet, ezért sokan szívesebben állítják elő otthon.

A sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok egyik hangulatfokozó eleme. Egy finom, fűszeres forralt bor otthon a karácsonyt idézi fűszerességével, míg a vásárban felmelegít és erőt ad a további nézelődéshez. Ne hagyjuk ki, mert már az illata is csodálatos!

Amikor a karácsonyi vásárban sétálgatva megcsapja orrunk a fahéj és a szegfűszeg illata, nem lehet ellenállni egy pohárnyi édes melegségnek. Nemcsak jobb kedvre derít, hanem kellőképp felmelegít. Rengetegféleképp készítik. Két közös pontja, hogy mindegyik borból készül és meleg. Ezeken kívül még mi minden kerül bele, arra nincsenek meghatározott előírások.

A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol. Amikor a lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd. Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket csak igazán.

4 ízletes és illatos forralt bor

Nézzük azt, mi kell a forralt borhoz. Lehet vörös vagy fehérbor is, ez ízlés dolga. Ami fontos, hogy a bor száraz legyen, vagy félszáraz és jó minőségű. A fehér forralt bort érdemes például rizlingből készíteni, a vöröset pedig Pinot Noir-ból. Forralt borba elsősorban a klasszikus karácsonyi fűszerek, mint a szegfűszeg, fahéj és koriander kerülnek. Finomíthatjuk narancs vagy citromhéjjal, különlegességként a vöröshöz passzol a chili. Megbolondíthatjuk egy kis rummal vagy amarettoval. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is.Lehet vízzel vagy teával is hígítani.

Íme 4 recept, amit otthon játszi könnyedséggel elkészíthetünk.Kipróbálnád, milyen otthon forralt bort készíteni? A következő receptek segítségével kb. 30 perc alatt a konyhádba varázsolhatod az adventi vásárok hangulatát.

Forralt bor vörös borból
Hozzávalók: (8 pohár)

8 kardamom mag
10 szegfűszeg
10 szegfűbors
4 csillagánizs
1 fahéjrúd
1 teáskanál koriandermag
1 liter száraz vörösbor
1 narancs

A fűszereket a borral és fél liter vízzel forraljunk fel, majd fedjük le és hagyjuk állni 15 percig. Eközben vágjuk ½-1 cm vastag szeletekre a narancsot. Ízesítsük ízlés szerint cukorral a forralt bort. A narancsot tegyük poharakba, a forralt bort pedig leszűrve öntsük rá.

Forralt bor fehérborból

Hozzávalók: (2 pohár)

3,5 dl fehérbor
1,5 dl fehér szőlőlé
2 teáskanál akácméz
2 fahéjrúd
narancs szelet

A fehérbort és a szőlőlét mézzel, fahéjrúddal és narancshéjjal (8 cm hosszú) egy lábasban éppen csak forraljuk fel. 10 percig alacsony lángon főzzük. Öntsük 2 pohárba, melegen fogyasszuk.

Meggyes forralt bor

Hozzávalók: (6 személyre)

5 dl meggylé
5 dl vörösbor
80 g cukor
5 szegfűszeg
½ citrom szeletek

Minden összetevőt, kivéve a citrom szeleteket és a szegfűszeget tegyünk egy lábasba és melegítsük közepes lángon, amíg felforr. Közben folyamatos keverjük, amíg a cukor feloldódik. A citrom szeleteket tegyük a forró borba, és hagyjuk állni 10 percig. Szűrőn át töltsük poharakba. Díszítsük szegfűszeggel és citromkarikával. Melegen tálaljuk.

Konyakos forraltbor
Hozzávalók (6 személyre)

1 l vörösbor
2 db fahéjrúd
12 szem szegfűszeg
200 ml konyak
3 ek méz
1-1 db citrom és narancs

A bort a fűszerekkel együtt melegítsük fel 70 fokosra, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük még 5 percig. Adjuk hozzá a konyakot, valamint a mézet, és a tűzhelyről levéve hagyjuk állni 10 percig. Ezután facsarjuk bele ½-½ db citrom és narancs levét, így kínáljuk.