Kezdőlap Régió Hírek

Hírek

A Bács-kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőrszövetség elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke közös sajtótájékoztatón ismertette a sajtó képviselői előtt a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés helyzetét és menetét.

A téli időjárás negatív hatásainak csökkentését célzó felkészülési, megelőzési és védekezési feladatainak irányítására országos szinten a miniszterelnök Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagyot bízta meg.

2012 februárjában a megye déli részén, Baja és Bácsalmás térségében az intenzív havazás jelentős széllel párosult, amelynek következtében több település is ideiglenesen el lett zárva a külvilágtól. A két érintett helyi védelmi bizottság koordinálásával sikerült úrrá lenni a nehéz helyzeten. Az időbeni és lelkiismeretes felkészülés meghozta a gyümölcsét.
Hasonló időjárást nem várunk, de a védekezésben résztvevő szervek felkészültek a rendkívüli események kezelésére.

2012. október 31- én tartotta ülését a Megyei Védelmi Bizottság, ahol egyik fő napirendi pontként tárgyalta a rendkívüli téli időjárásra való felkészülést. A védelmi igazgatás területi szintjén működő megyei védelmi bizottság a Katasztrófavédelem, a Mentőszolgálat, a Rendőrség, Közútkezelő, a Vízügy, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, a VOLÁN ZRt., és a MÁV ZRt. bevonásával felkészült a védekezés koordinálására.

A felkészülés helyi szinten a 10 helyi védelmi bizottság irányításával a megye összes településén megtörtént.

Minden település rendelkezik veszélyelhárítási tervvel, amely tartalmazza azokat az intézkedéseket, amelyeket egy ilyen helyzet esetén alkalmazni kell. A tervek mellékleteként megtalálható az az erő-eszköz kimutatás, amely alapján a polgármester, mint I. fokú polgári védelmi hatóság, rendkívüli helyzetben a védekezésbe bevonhat.

Az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. átállt a téli üzemmódra. A gépjármű szemléket végrehajtották, felkészültek az utak hó mentesítésére, jégtelenítésre. A korábbi évek tapasztalatai alapján azokon a kritikus helyeken, ahol hóakadályok, útelzárások, hótorlaszok keletkezhetnek kihelyezték a rendelkezésre álló hófogókat. A megfelelő sókészletek rendelkezésre állnak. Rendkívüli hóhelyzet esetén a közútkezelő saját gépállománya mellett szerződéses partnerek bevonásával végzi az utak akadálymentesítését.

A megye tűzoltói, mint az elsődleges beavatkozók a nap 24 órájában készen állnak az úton rekedtek és bajba jutottak kimentésére. Munkájukat kiegészítik azok az önkéntes mentőszervezetek, amelyek megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkeznek. Amennyiben a Honvédség erőire és speciális lánctalpas járműveire is szükség van, akkor egy kidolgozott rendszer alapján kerül sor azok igénybevételére.

A rendkívüli téli időjárás hatásai főleg az utazóknál, valamint az idős, egyedülálló tanyán élőknél jelentkezik. A tanyán élők kiemelt figyelmet kapnak a tanyagondnoki szolgálattól. Ebben a kritikus időszakban a rendőrség, a polgárőrség, a polgári védelemi és a tűzoltó szövetség tagjai is külön odafigyeléssel követik nyomon az ott élőket.

A katasztrófavédelem, mint minden évben, idén is települési bontásban nyomon követi a tavaszig szülni készülő kismamák, továbbá a rendszeres orvosi ellátást igénylő betegek számát.

A megye településein rendelkezésre álló melegedő és átmeneti szállások listája a Bács-kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhető (http://bacs.katasztrofavedelem.hu/cms_files/content_137751.pdf).
Rendkívüli hideg esetén a MÁV és a VOLÁN társaságok 24 órában nyitva tartják várótermeiket.

Az egyéni felelősségtudat és öngondoskodás az alapja mindennek.

Rendkívüli időjárási körülmények esetén lehetőség szerint ne közlekedjenek. Ha mindenképpen szükséges valakinek elindulnia, akkor a kocsiban legyen meleg takaró, megfelelő mennyiségű üzemanyag, hólapát, forró ital, és feltöltött mobiltelefon.
A lakosságot a média minden eszközének felhasználásával, időben és folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális helyzetről, a várható időjárási körülményekről, a követendő megatartási szabályokról.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (bacs.katasztrofavedelem.hu), a Magyar Közút Nonprofit Zrt.(www. kozut.hu), valamint a rendőrség (www. police.hu) honlapján megtalálhatók azok a helyes, követendő lakossági magatartási szabályok, amelyeket az állampolgárok, a lakosság biztonsága érdekében a téli időjárás során javaslunk betartani.