Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Kecskemét:
8,8 milliárd forint adósság átvállalására tesz javaslatot
a miniszter a kormánynak

Kecskemét esetében 8,8 milliárd forint adósság átvállalására tesz javaslatot Matolcsy György a kormánynak – jelentette be ma közös sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter és Zombor Gábor polgármester. Ennek köszönhetően az önkormányzat még biztonságosabban tudja finanszírozni a további fejlesztésekhez szükséges önerőt.

Az önkormányzatok adósságrendezése témakörében Kecskeméten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter folytatott tárgyalásokat a város vezetésével. Ennek eredményét a szaktárca vezetője és Zombor Gábor polgármester közös sajtótájékoztatón jelentette be. Elhangzott: Kecskemét esetében az állam által átvállalt összeg az adósságállomány 40 százaléka lehet, azaz 8,8 milliárd forint. Az adósságátvállalás mindenre kiterjed, a kötvényekre és a kezességvállalásra is. Kecskemét adósságállománya – a fürdőkomplexum beruházásnál vállalt kezességgel együtt – a forint jelenlegi árfolyamán – 22 milliárd forint. Elhangzott: mivel a város a hiteleket nem működésre, hanem fejlesztésekre fordította, ezért a létrehozott értek megvan, és gazdaságösztönző hatásával is várost gyarapítja.
A 8,8 milliárd forint átvállalásával Kecskeméten csak a kamatokban éves szinten egymilliárd forint szabadul fel. Ezt az összeget a város arra fordítja, hogy a folyamatban lévő, uniós forrásból létrejövő további fejlesztésekhez az önrészt még biztonságosabban finanszírozhassa.
Matolcsy György miniszter szintén a mai napon jelentette be: Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki.