Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Kismamák a munka világában
A dupla haszon elve itt is érvényesül

2012. december 18.

Az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége a TÁMOP-1.4.3-10/2-2F-2011-0007 projekt keretében 2012. december 7-én, pénteken 10.00-13.00 óráig a Kecskeméti Kismama Karrier Központba munkáltatói fórumra és kerekasztal-beszélgetésre várta azokat a munkáltatókat, amelyek a jövőben GYES-ről, GYED-ről visszatérő munkavállalók foglalkoztatását tervezik, illetve nyitottak erre.

Tóth István, az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége szövetségi képviselője, a Kismama Karrier Központ szakmai vezetője köszöntője és megnyitója után Puskás Hajnalka projektvezető arra világított rá, miért dupla haszon, ha egy munkáltató kismamát foglalkoztat. Ismertette, hogy a Kismama Karrier Központ milyen ingyenes szolgáltatásokkal segíti a kisgyermekes szülők munkavállalásra való felkészülését, és miben kínál partnerséget az ügyfeleik foglalkoztatására nyitott munkáltatóknak. A munkatapasztalat-szerzéshez nyújtott bértámogatáson kívül képzéseket, munkáltatói fórumokat, tanulmányi kirándulásokat szervez és egyéni tanácsadást kínál a Kismama Karrier Központ a cégek részére. Különösen a kis és közepes méretű vállalkozások számára jelenthetnek ezen szolgáltatások komoly költség megtakarítást és hatékonyság növelést. Az ingyenes szolgáltatások hasznos információin túl a résztvevő cégek között kialakuló együttműködések, valamint a tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása szintén nagy hasznot hozhatnak a vállalkozások számára.

Dr. Tóth Edina, munkajogász a jogi környezet változásáról, a 2013-tól igénybe vehető kedvezményes foglalkoztatási lehetőségekről beszélt a munkavédelmi törvény tükrében. Dr. Tyavoda Andrea, a Munkaügyi Központ ügyfélszolgálati vezetője a munkaerő-piaci helyzetkép, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről számolt be, és a Munkaügyi Központ olyan szolgáltatásait is bemutatta, amelyet egyelőre kevés munkáltató vesz igénybe.
Lakó-Tóth Edit, a Kismama Karrier Központ vezetője pedig a megvalósult jó gyakorlatokat mutatta be az érdeklődőknek.

Mint azt Tóth István szakmai vezető elmondta: „Szeretnénk a Kismama Karrier Központ és a kecskeméti cégek között kialakult kapcsolatokat tovább fejleszteni. 2013. januárban, a partnercégek delegáltjai számára szervezett képzés eredményeként – terveink szerint – létrejön egy, az adott cég foglalkoztatási hatékonyságát növelő, a 2013-as jogszabályokhoz és a támogatási lehetőségekhez igazodó „algoritmus” (a cégre szabott módszertan, kalkulátor), amely segítheti a HR szakembereket az éves foglalkoztatási terv kidolgozásában. A képzést a munkaügyi központ vezetője, munkajogász és adószakértő, közgazdász végzi. A képzés ingyenes a partnercégek számára, időtartama egy egész nap. A képzésről hamarosan részletes tájékoztatást fogunk adni.”

A Kismama Karrier Központ 2012. június 26-án Európai Uniós támogatással nyílt meg Kecskeméten. Célja, hogy egy átfogó fejlesztő folyamat eredményeként a jelenleg GYED, GYES vagy GYET-en lévő szülők kibővítsék ismereteiket, majd ennek birtokában, újra vissza tudjanak állni a munkába. A projekt kiemelt feladata a leendő munkavállalók foglalkoztathatóságának, munkaerő-piaci helyzetének és elhelyezkedési esélyének javítása.

A fejlesztő folyamat a kisgyermekes anyukák és apukák alkotó közösségében, azaz a Kismama Karrier Központban valósul meg. Itt mindenki az egyénileg testre szabott karriertervét valósítja meg, amelynek végrehajtásához anyagi segítséget nyújt a program. A képzések közül többek között választható angol vagy német nyelvtanfolyam, családi napközi-vezető, számítástechnika, pályázatírás és projektmenedzsment, és sok más olyan tanfolyam, amely segíti a szülőket a munkaerő-piacra való visszatérésben.

További információ kérhető:
E-mail: [email protected],
Tel: 76/505-988; 30/205-2981
www.kismamakarrier.hu