Kezdőlap Régió Beszélgetés Dr. Zombor Gábor Polgármester Úrral

Beszélgetés Dr. Zombor Gábor Polgármester Úrral

-Kecskemét mozgalmas évet tudhat maga mögött, egymást követték a város jövőjét rendkívül pozitívan befolyásoló bejelentések, események. Melyekre emlékszik vissza a legszívesebben? – kérdeztük dr. Zombor Gábor polgármestertől.
-Nehéz volna rangsorolni. Beindult a Mercedes üzem, átadtuk a Kecskeméti Fürdőt, befejeztük a Rákóczi út –Vasútkert revitalizációját és a Bozsó Gyűjtemény fejlesztését. Hatalmas lehetőséget kaptunk az által, hogy a kormány Kecskemétet és térségét kiemelt járműipari központtá nyilvánította, hogy több, a várost érintő közlekedésfejlesztési projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított, hogy térítésmentesen megkaptuk az államtól 12 homokbányai ingatlan tulajdonjogát. És ezek tényleg csak a legjelentősebb történések, amelyek ráadásul összefüggenek egymással. Úgy érzem, idén éreztük igazából azt, hogy a munkánk gyümölcse beérett.

-Hogy haladnak a várva várt közlekedésfejlesztési projektek?
-Mivel e projektek javarésze nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett, ezért az események felgyorsultak, hiszen a minisztériumi ügyintézés, a meghozandó döntések ideje lényegesen lerövidült. Az intermodális pályaudvar kialakítására vonatkozó projekt a második fordulóban is nyert, jelenleg a tervek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást kell lebonyolítani. A buszbeszerzés végül önálló pályázatként lett benyújtva, ennek befogadása is megtörtént. A térségi elérhetőségek javítására vonatkozó projekt első fordulóját – a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését– az önkormányzat vitte végig, a második fordulótól – azaz a tervezéstől kezdve – a projektet a NIF Zrt. végzi, velünk együttműködve. Az elővárosi közlekedési rendszerek fejlesztését célzó projektünk esetében 2013 tavaszi határidővel készül a megvalósíthatósági tanulmány. A Kecskemét és Városföld között létesítendő kerékpárút tervezése szintén véget ért, folyamatban van az engedélyeztetés.

-Egyre több beszállító érkezik a városba, számos cég választja befektetéseinek helyszínéül Kecskemétet. Célba értünk?
-Abban a tekintetben igen, hogy cél volt ide vonzani a befektetőket. Az érkezésük azonban új feladatokat tűz elénk. Növekszik a lakosságszám, és egy városban nem csak dolgozni kell, hanem élni is, amihez minden területen meg kell teremteni a feltételeket, legyen az közlekedési infrastruktúra, kulturális és szabadidős szolgáltatás, elegendő óvodai férőhely, megfelelő minőségű és mennyiségű bérlakás. Kecskemétnek minden megvalósult és folyamatban lévő fejlesztése ezekre irányul.

-Év végi bejelentés az, hogy a város megkapta az államtól a homokbányai ingatlanokat. Mik a tervek?
-A 12 ingatlant hármas hasznosítási célra kaptuk meg. Egy részükön minőségi, olcsón elérhető és üzemeltethető, a munkaerő mobilitását ösztönző bérlakás állomány fejlesztés valósulna meg. Az ingatlanok másik részén fejlesztési terület jön létre, ahol az újonnan betelepülő vállalkozások juthatnak ipari területekhez, így hozva létre új munkahelyeket. A megkapott ingatlanok harmadik része oktatási célú terület bővítés címén került az önkormányzathoz.

-Tervek 2013-ra?
-Folytatjuk a megkezdett fejlesztéseket, továbbra is fenntartjuk a város pénzügyi egyensúlyát. Szeretnénk még nagyobb hangúlyt fektetni a felnövekvő generációk érdekeire. Ennek érdekében jövőre is lesz óvodai férőhely bővítés, és reményeim szerint a közgyűlés megszavazza, hogy a Kecskeméti Főiskolán tanulók számára 50 millió forintos ösztöndíjrendszert hozzunk létre. Fontosnak tartom, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is ellásson olyan feladatokat, amelyek ugyan nem kötelezőek, de részei egy élhető város mindennapjainak.