Kezdőlap Régió Sport

Sport

A Magyar Röplabda Szövetség sajtótájékoztatója – 2013. január 2., Kecskemét
SAJTÓANYAG
A továbbjutás a célja magyar férfi és a női ifjúsági röplabda válogatottnak a január 3. és 7. közötti Európa-bajnoki selejtezőkön. A fiúk hazai pályán, Kecskeméten fogadják Horvátország, Görögország, Dánia, Finnország és Belgium csapatát. A lányok Brnóban játszanak a litván, cseh, német és portugál válogatottal. A csoportokból az első két helyezett jut ki a 2013-as Eb-re. A fiatalok edzőtáborokkal töltötték a december második felét, a múlt héten pedig a közép-európai régió röplabda szövetsége, a MEVZA maribori tornáján vettek részt. A fiúk 6 csapatból az 5. helyen, a lányok 8 együttes közül a 7. helyen zártak. A szakvezetők így látják a felkészülést és az Eb-selejtezős esélyeket:
Tomanóczy Tibor (férfi ifi válogatott):
– Vegyes érzéseim vannak Mariborral kapcsolatban. A második napig úgy alakult minden, ahogy azt elterveztük, meccsről meccsre jobban játszottak a srácok. A szlovákok ellen viszont mentális problémáink voltak, a fiúk nem készültek fel megfelelően arra az összecsapásra. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy túl tudunk ezen lépni, és Kecskeméten egy jó kezdéssel megadhatjuk az alaphangot a sikeres szerepléshez. Nincs mese, nyerni kell a horvátok ellen.
– Mariborban tőlük vereséget szenvedtünk…
– Igen, de velük az első napon játszottunk, úgy, hogy előtte edzőtáborban voltunk itthon, majd Szlovákiában, és napi három edzésünk volt. Aki ért a sporthoz, az tudja, hogy ilyen előzmények után öngyilkosság nekivágni egy tornának. Mi azonban ezt bevállaltuk, mert a csúcsformát az Eb-selejtezőre akarjuk időzíteni.
– Mit vár a kecskeméti tornától?
– Bízom a játékosokban és a stábban, hogy kellő motivációval egy sikeres Eb-selejtezőt tudunk megvívni. Aztán, hogy a siker mit jelent, az egy másik kérdés. Ha útközben kiderül, hogy van nálunk két-három jobb csapat, akkor is azt szeretném, hogy végigküzdjük minden meccsünket. Hogy a fiúk vért izzadjanak, és olyan szájízzel jöjjenek le a pályáról, hogy ők mindent megtettek a győzelemért. Bízom a továbbjutásban, de tudomásul kell venni, hogy ez egy nehéz csoport…
Nagy Attila (női ifi válogatott):
– Az Eb-selejtezőt illetően nem változott a véleményem. A cseh és a német csapat előttünk jár, a portugálok és a litvánok viszont mögöttünk vannak, őket meg kell vernünk és kell még egy bravúr. Az, hogy a csehek milyen erősek, az Mariborban is bebizonyosodott, hiszen veretlenül lettek elsők, valamint a torna MVP-je és legponterősebb játékosa is tőlük került ki.
– Miként értékeli a mieink teljesítményét?
– Két győzelmünk és három vereségünk volt, úgy, hogy a második helyezett szlovénektől csak 2-1-re kaptunk ki, és a szlovákokkal szemben is csupán 3-2-es csatában maradtunk alul. Hullámzó teljesítményt nyújtottunk, aminek az a legfőbb oka, hogy még mindig mentális problémákkal küzdünk. Nem a képességekben van a hiba, hanem, hogy nem hisszük el, hogy vagyunk olyan jók, mint a háló túloldalán állók. A franciák ellen két játszmában például hittünk magunkban, és győztünk is. Hogyha sikerülnek az első mozdulatok, akkor elhiszik magukról a lányok, hogy nyerhetnek, ha pedig nem, akkor nem. Igyekszünk ezen javítani. A lányok egyébként pozitívan értékelték a maribori eredményeket, jó szájízzel jöttek haza, úgy, hogy van keresnivalójuk az Eb-selejtezőn is.