Kezdőlap Régió http://richpoi.com

http://richpoi.com

Ez lesz a kiemelt program a Titanic Filmfesztiválon

Kiemelt helyet kap a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 5-én kezdődő kilencnapos programjában a Zöld Sziget című ír és a Staropramen sörkorcsolyák című cseh filmválogatás.

A fesztivált beharangozó keddi sajtótájékoztatón Kevin Dowling budapesti ír nagykövet örömét fejezte ki, hogy idén Írország a mustra vendége. Az ország a versenyszekcióban és a zsűriben is képviselteti magát – utalt Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard? című filmjére és a Hullámtörők-díjról döntő testület tagjára, Morgan Bushe producerre. A nagykövet szerint jó válogatást láthat a kortárs ír filmekből a közönség, és külön felhívta a figyelmet a tíz rövidfilmből álló blokkra, amelyet szintén a Zöld Sziget szekcióban vetítenek.

A budapesti Cseh Centrum igazgatója, Michal Cerny arról beszélt, hogy ezúttal nem számíthat a közönség a szokásos cseh vígjátékokra, a mai cseh film szakít bizonyos hagyományokkal, a bemutatandó alkotások műfajilag széles skálán mozognak. Akad köztük, amely kemény és pontos diagnózist ad a mai cseh valóságról, de vetítenek történelmi témájú munkákat is – tette hozzá, megemlítve a második világháború idején játszódó Lidice és az ötvenes éveket idéző Árnyékban című filmeket.

A Titanic közönsége öt budapesti helyszínen 22 ország 74 alkotását tekintheti meg, amelyek között több magyar vonatkozású produkció is helyet kapott. Horváth György fesztiváligazgató kiemelte, hogy három nemzetközi premiert is tartanak: az első játékfilmjével jelentkező Ricky Rijneke Csendesek című munkája, Chioke Nassor Hogyan kövessünk vadidegeneket? és Kevin Barker Elbocsátó szép szavak című filmje is a Titanicon debütál.

A versenymezőnyben tíz produkció indul a fesztivál fődíjáért: a Mit tettél, Richard? és a Csendesek mellett a francia Alija, az ukrán Kupolás ház, az ausztrál Oscar-nevezett Lore, az amerikai Feltörő színek, a finn Fekete golyó, a nemzetközi koprodukcióban készült Ködben című háborús film, valamint Prikler Mátyás pozsonyi magyar rendező Köszönöm, jól és a szintén szlovákiai, magyar származású Mira Fornay Kutyám, Killer című munkája. Az elismerést odaítélő háromtagú nemzetközi zsűri magyar tagja a Bibliothéque Pascal rendezője, Hajdu Szabolcs lesz.

A fesztivál a hagyományaihoz híven számos közönségtalálkozót és egyéb, filmekhez kötődő programot kínál a nézőknek. Egy olyan vetítést is terveznek, amely a fesztivál zsűrielnöke, Jirí Menzel világhírű filmrendező munkáiba nyújt betekintést.

A Titanic elmúlt húsz évének emlékezetes pillanatait a „fesztiválkapitány” néhány rövid archív videorészlet és fénykép segítségével idézte fel. A képeken a fesztivál olyan híres vendégei jelentek meg, mint Dzsafar Panahi iráni filmrendező Tarr Béla kíséretében, Peter Greenaway, Volker Schlöndorff, Mathieu Kassovitz vagy Guillermo del Toro.

A sajtótájékoztatón bemutatták a fesztivál idei befutófilmjét, amelyet minden vetítés előtt láthat a közönség. Az alkotást a MOME hallgatója, Carlson Hanna készítette. A 33 másodperces animációt a filmvásznon úszkáló tintahalakkal Kevin MacLeod zenéje kíséri.

A fesztivál részletes programja a titanicfilmfest.hu honlapon olvasható. A közönség március 28. és április 4. között minden fesztiválhelyszínen, az Urániában, a Toldiban, a Puskinban, az Örökmozgóban és az A38 hajón kedvezményes, 900 forintos áron vásárolhat jegyet elővételben. A teljes jegyár 1100 forintba kerül majd.

A 20. Titanic Filmfesztivál április 4-én este a Philip Seymour Hoffman és Joaquin Phoenix főszereplésével forgatott The Master című Paul Thomas Anderson-film díszbemutatójával nyílik meg.