Kezdőlap Régió Police

Police

Kenőpénz, csődbűncselekmény és vesztegetés
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
2013. szeptember 27. 14:38
„Fehér galléros” bűnözők kezén kattant a bilincs.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást folytat vesztegetés bűntett és csődbűncselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. Gyula 47 éves nyíregyházi lakos – vállalkozó és két társa ellen.

Egy budapesti kft. felszámolási eljárását még 2012 szeptemberében rendelte el a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága. A felszámolási eljárás lefolytatására egy szintén budapesti székhelyű céget jelöltek ki, a cég felszámoló biztosa pedig H. Tünde 43 éves kecskeméti lakos volt.

A kft. folyószámlájára egyik külföldi üzleti partnerétől nagyobb összegű utalás érkezett, melyhez azonban a felszámolás miatt az ügyvezető, B. Ákos 38 éves debreceni lakos már nem fért hozzá. Azért, hogy B. Ákos a pénzösszeghez hozzájuthasson, egy nyíregyházi vállalkozó, Sz. Gyula segítségét kérte. Sz. Gyula felvette a kapcsolatot H. Tündével, majd részére – a felszámoló kecskeméti irodájában – 2013. február 6-án „kenőpénzt” adott át. A pénz ellenében azt kérte, hogy az érkezett összeget téves utalás jogcímen utalják vissza a külföldi cégnek. Két nappal később – megegyezésüknek megfelelően – valóban megtörtént a visszautalás a külföldi üzleti partner részére. A nyomozás adatai alapján a kérdéses összeg a kft. rendes gazdálkodásának körében bevételként érkezett, így a felszámoló jogellenesen utalta vissza az összeget. Ezzel ugyanis a cég vagyonát csökkentette, a cég hitelezőinek kifizetését pedig meghiúsította.

A nyomozók 2013. szeptember 25-én összehangolt akció során mindhárom személyt elfogták, gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A Kecskeméti Járásbíróság 2013. szeptember 27-én elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.
rendőr kocsi