Kezdőlap Régió KÖZGYŰLÉS

KÖZGYŰLÉS

Kecskemét októberi közgyűlésének döntései

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal épülete adott ma helyet Kecskemét képviselő-testületi ülésének, miután a Városháza Díszterme felújítás alatt áll. A grémium egyebek között tárgyalta a fősikolai ösztöndíjpályázatot, elfogadta a jövő évi kötségvetési koncenpciót és újabb térfigyelő kamera elhelyezéséről döntött. A részletek:

Támogatás a Kecskeméti Főiskoláért Alapítványnak

2013. november 1. és 2014. április 15. között 20 millió forint támogatást nyújt az önkormányzat a Kecskeméti Főiskoláért Alapítványnak. Az összegből ösztöndíjprogram keretében támogatják a főiskolai tanulmányaikat kezdő hallgatókat, a felsőbb éves, kimagasló tanulmányi eredményeket elérő hallgatókat, valamint a fiatal oktatókat és kutatókat.
Az előterjesztésből kitűnik: a Kecskeméti Főiskola eredményei igazolják, hogy az intézmény megtalálta a helyét a jelenlegi felsőoktatási rendszerben. Idén 12 százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly, miközben országosan 10 százalékkal csökkent a felvettek száma. A Kecskeméti Főiskola az elmúlt időszakban jelentősen fejlődött, bevezette a duális képzést és bővítette a választható szakokat.
Az önkormányzati támogatás célja elsősorban az, hogy felhívja a kecskemétiek figyelmét a Kecsekméti Főiskola által biztosított magas szintű képzésre, az intézmény vonzó alternatívát jelentsen a fiatalok számára.
A pályázatokat az alapítvány írja ki, a döntést az alapítvány kuratóriuma hozza meg. A hallgatók rangsorolása elsősorban a tanulmányi eredményük alapján történik. Előnyben részesülnek a Bács megyében, ezen belül különösen Kecskeméten lakóhellyel rendelkező fiatalok, illetve a határon túlról jelentkező magyar nemzetiségű hallgatók.

Elfogadták Kecskemét 2014-es költségvetési koncepcióját

Kiegyensúlyozott gazdálkodás, valamennyi közszolgáltatás színvonalának megőrzése a jövő évi költségvetés elsődleges célja. A közgyűlés által ma elfogadott 2014-es költségvetési koncepció figyelembe veszi a város és térségének dinamikus fejlődését, a járműipari központ szerepének erősödését, mellette pedig a kecskemétiek életminőségének javítását célző új igényeket. A koncepció kiemeli: reálisan teljesíthető célokat kell megfogalmazni, amelyek között első helyen szerepel a folyamatban lévő beruházások befejezése, hiszen ezek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, energia és egyéb költségmegtakarítást jelentenek, pozitívan befolyásolva az önkormányzat gazdálkodását.
A koncepció összeállítását befolyásoló tényezők között szerepel: Magyarország jövő évi költségvetése kiszámítható, nincs olyan terület, amelynek kevesebből kellene gazdálkodnia jövőre, mint idén, sőt több pénz jut majd egészségügyre, oktatásra, szociális területre, kultúrára, sportra és gazdaságfejlesztésre. Az önkormányzatok gazdálkodását segíti az is, hogy 2010 óta a kormányzat jelentős terheket vett le az önkormányzatok válláról, az adósságkonszolidációnak és a megnövelt forrásoknak köszönhetően a 2014-es évet a települések tiszta lappal kezdhetik.

Újabb pályázatok ingatlanok értkesítésére

A közgyűlés a közelmúltban több ingatlan értékesítésére írt ki pályázatot, ám ezekre nem volt jelentkező. Most újabb kiírásokról döntöttek. A Balaton utca 19. szám alatt lévő, telekalakítással létrehozható mintegy 4228 négyzetméteres terület ára négyzetméterenként 40 ezer forint. A Táncsics Mihály utca 1. szám alatt lévő ingatlanért 32.580.000 forintot szeretne kapni az önkormányzat, a Forrás utca 21. szám alatti ingatlant pedig 42.200.000 forintért árulják.

Mesefigurák és jellegzetes kecskeméti épületek a hibridbuszokon

A Kecskemétfilm Kft.-t és a Katedra iskolát bízza meg az önkormányzat 1-1 végső arculati terv elkészítésével, ezek díszitik majd a Kecskemétre érkező hibridbuszokat. A Kecskemétfilm Kft. által elkészítendő arculati terv középpontjában mese- és rajzfilmfigurák, a Katedra iskola által készítendő tervben Kecskemét jellegzetes, meghatározó épüetei kell, hogy szerepeljenek. A motívumok az autóbuszok alsó, tömör részén jelenhetnek meg, az ábrázolás csak minimális mértékben érintheti az ablakokat.
Mint ismeretes, a közgyűlés még februárban döntött arról, hogy a polgármester a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. bevonásával hirdessen kétfordulós ötletpályázatot arra vonatkozóan, hogy milyen legyen az érkező hibridbuszok arculata. Az első fordulóban a város általános és középiskolásai pályázhattak, 11 iskola összesen 164 pályamunkát nyújtott be. Ezek közül választotta ki a zsűri a legjobbakat, a továbbgoondolásra pedig a második fordulóban öt művészeti team-e kért fel. Ezek közül a Kecskemétfilm Kft. és a Katedra iskola nyújtott be pályamunkát, amelyekre a város honlapján a lakosság is szavazhatott. Az internetes szavazás keretében 1295 szavazat érkezett, legtöbbet, 182 szavazatot az egyik Kecskemétfilm-es alkotás kapta, de igen népszerűek voltak a Katedra iskola munkái is. Az ötletpályázat során kitűnt, hogy a mesefigurák és a jellegzetes épületek a legkedveltebb motívumok.
A két terv elkészítésének tervezett költsége mintegy 500.000 forint, amelynek finanszírozását a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. vállalta.

Térfigyelő kamera kerül a Czollner térre

Térfigyelő kamerát telepítenek a Czollner téren felállított Nagy László szobor és környezete közbiztonságának figyelésére. Mint ismeretes, a szobor felállítását a Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte, majd a kamera telepítésének költségeit a Városi Támogatási Program keretében nyerte el az önkormányzattól. A telepítést és a rendszer üzemeltetését a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány végzi, a kamera megfigyelése a megyei rendőr-főkapitányságon történik.

Nonprofit társasággá alakul a Városgazdasági Kft.

Kecskemét közgyűlése úgy döntött, hogy a Városgazdasági Kft. 2014. január 1-től nonprofit gazdasági társaságként működjön tovább. Ennek szükségességét az indokolja, hogy jövőre hatályba lép a Hulladéktörvénynek azon része, amely kimondja: 2014-től csak olyan nonprofit társaság végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amely rendelkezik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által kiállított minősítő okirattal, valamint települési önkormányzattal hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést kötött. Az OHÜ minősítő okiratának beszerzése folyamatban van, a Városgazdasági Kft. és az önkormányzat között fennáll a szerződés, így a nonprofittá történő átminősítést követően, január 1-től tovább végezheti a társaság a közszolgáltatást.
A grémium döntött arról is, hogy felkéri a Városgazdasági Kft-t vezetőjét: készítsen elő egy intézkedési tervet arra vonatkozóan, hogy a társaság miként tudná közvetlenül ellátni a közfoglalkoztatással összefüggő feladatokat. Ez utóbbiak jelenleg a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-hez tartoznak, amely a Városgazdasági Kft. tulajdonában van, de felmerült, hogy ha a társaság nonprofit szervezetként működik tovább, akkor közvetlen módon racionálisabban tudná ellátni a feladatot.

Rózsakert a Boldogasszony téren

Még 2008-ban döntött az önkormányzat arról, hogy támogatja egy rózsakert létrehozását a Boldogasszony téren. Most a Magyar Rózsabarátok Társasága javasolta, hogy közhasznú tevékenységéhez kapcsolódóan vállalja a rózsakert tervezését, létrehozását, gondozását. Ennek köszönhetően jelenleg a tér középső, Mária szobor körüli részén, mintegy 2500 négyzetméteren jönne létre, 1500-2000 tő rózsatő telepítésével. A rózsakertet kerítés veszi majd körül, a nyitvatartási időt a társaság és az önkormányzat közösen határozza meg.

Bizottság az értékek védelmére

Létrehozta a közgyűlés a Települési Értéktár Bizottságot, amelynek elnöke dr. Sztachó-Pekáry István, tagjai: Balanyi Károly, Pászti András, Király József, Falusi Norbert, Petőfi Sándor, Loránd Klára, Feczák Lászlóné, Kovács Ferenc, Kohajda László, Komáromi Attila, Székelyné Kőrösi Ilona, Lévai Jánosné, Ivanics István, Trencsényi Gizella. A bizottság feladata lesz a városban lévő nemzeti értékek azonosítása, döntés azok értéktárba történő felvételéről, létrehozva a településen lévő nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt, amelyet megküld majd a Megyei Értéktárba.

Jól használta a sportiskola a TAO támogatás lehetőségeit

Elfogadta a közgyűlés a Kecskeméti Sportiskola működéséről szóló tájékoztatót, amelyben szerepel: a sportiskola jelenleg leány és fiú kézilabda, leány és fiú röplabda, leány és fiú kosárlabda, leány és fiú vízilabda, cselgáncs, úszás, leány és fiú asztalitenisz, ökölvívás, atlétika, rögbi sportágakban működik.
Három sportág hat szakosztálya érintett a látvány csapatsportágak támogatásában. Az elmúlt két évben a Kecskeméti Sportiskola maximálisan ki tudta használni a támogatási rendszerben lévő lehetőségeket. A három sportág – vízilabda, kosárlabda, kézilabda – szakosztályai a 2012/2013 tanévben közel 229 millió forintot nyertek pályázaton a különböző költségekre és fejlesztésekre.

VÁRJA ÖNT A BELVÁROS!
VÁRJA ÖNT A BELVÁROS!