Kezdőlap Régió POLICE

POLICE

Embercsempészek ügyeit zárták le a nyomozók
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
2013. október 1. 15:57
Bíróság előtt felelhetnek az elkövetett bűncselekményekért.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 41 éves szerb állampolgár ellen.

A szerb férfi azzal gyanúsítható megalapozottan, hogy vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújtott négy szír állampolgárnak a szerb-magyar határ illegális átlépésében. A gyanúsított 2013. szeptember 30-án a délutáni órákban vezette át a négy határsértőt Szerbiából Magyarországra, azonban a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség járőrei 13 óra 30 perckor Kelebia külterületén elfogták a külföldieket.

A gyanúsított kihallgatásán elismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók őrizetbe vették a férfit és soron kívül kezdeményezik bíróság elé állítását.

A Migrációs Ügyek Osztálya egy 44 éves szerb állampolgár ellen szintén embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást.

A Tompa Közúti Határátkelőhelyen 2013. szeptember 15-én 3 órakor jelentkezett belépésre egy autóbusz. A jármű ellenőrzését végző kutyás járőr felfedte, hogy a busz sofőrpihenő fülkéjében egy török állampolgárt bújtattak el, aki a Magyarországra történő beutazáshoz tartózkodási engedéllyel és vízummal nem rendelkezett, menetjegye sem volt és a busz utaslistáján sem szerepelt.

A bevezetett nyomozási cselekmények eredményeképpen kiderült, hogy a török állampolgárt anyagi ellenszolgáltatás fejében, a 44 éves szerb gépkocsivezető bújtatta el a busz pihenő fülkéjében. A férfi gyanúsítotti kihallgatásán elismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók őrizetbe vették a gyanúsítottat, akit a Kiskunhalasi Járási Bíróság szeptember 17-én előzetes letartóztatásba helyezett.

A nyomozást a Migrációs Ügyek Osztálya 2013. október 1-jén befejezte, a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal küldi meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek.
RENDŐRÖK