Kezdőlap Régió Egészségügy

Egészségügy

A deutériummegvonás hatása a daganatok gyógyításában
– előremutató hazai kutatási eredmények

2013. október 30., Budapest – A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. közelmúltban zárult kutatásai egyértelműen igazolták a deutériummegvonás (deutérium, D = nehézhidrogén) daganatellenes hatását. A hatás nemcsak a csökkentett deutériumtartalmú készítmény víz formájában történő alkalmazásakor, hanem csökkentett D-tartalmú szerves molekulák esetében is kimutatható volt. Emellett az eljárás több ismert, jelenleg használt kemoterápiás készítmény hatékonyságát is jelentősen fokozta. A HYD Kft. 2011-ben indult és 2013 szeptemberében zárult legújabb kutatása az Új Széchenyi Terv keretében 24 141 760 forint Európai Uniós pályázati támogatásban részesült, a teljes projektet közel 54 millió forintból valósították meg, melynek 45%-át fedezte az uniós keret.
A projekt eredményeként négyféle új gyógyszerkészítmény és gyógyszerkombináció kiszerelését és törzskönyvezését kezdeményezik. A gyógyszerkészítmények onkológiai alkalmazása – várhatóan 3-6 éven belül – a mainál sokkal hatékonyabb kezelést tehet majd lehetővé.

A HYD Kft. 20 éve, 1993 óta irányítja a deutérium-megvonással kapcsolatos kutatásokat, a világban először Magyarországon kezdődtek meg az ilyen jellegű vizsgálatok.
A most zárult kutatás elsődleges célja olyan, a deutérium-megvonásra épülő daganatellenes eljárás kifejlesztése, amely a csökkentett deutériumtartalmú készítményeket integrálja az onkológiai kezelések rendszerébe. A fejlesztés további célja, hogy a deutériummegvonás eddigi terápiás stratégiáját – mely elsődlegesen a szervezet vízterének a D-koncentráció-változtatását célozta meg, és ennek megvalósításához csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) hatóanyagot használt – kiegészítse „nem vízalapú”, alacsony D-tartalmú, új hatóanyagok alkalmazásával.

Az elvégzett vizsgálatok egyértelműen igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A hatás megnyilvánult a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz vagy a csökkentett deutériumtartalmú szerves molekulák alkalmazásakor, illetve egyes esetekben az együttes alkalmazásnál összeadódtak a pozitív hatások. A kísérletek szintén igazolták, hogy a D-megvonásnak a konvencionális készítményekkel való kombinálása jelentős további terápiás előnnyel járhat.

A fejlesztésre építve új élelmiszertermékek és étrend-kiegészítők kerülhetnek forgalomba a jövőben, amelyek a koleszterinmentes, cukormentes vagy alacsony zsírtartalmú élelmiszerekhez hasonlóan alacsony deutérium-tartalmuknál fogva járulnak majd hozzá az egészség megőrzéséhez vagy helyreállításához. A fejlesztés lerakhatja egy új típusú élelmiszer- és gyógyszeripar alapjait.

A kísérletek eredményeire építve új gyógyszerkombinációk kifejlesztésére van lehetőség a jövőben, amelyek fő komponensei a DDW és az emlő- vagy hasnyálmirigydaganat kezelésében alkalmazott kemoterápiás készítmények. A kísérleti eredmények azt is igazolták, hogy lehetőség kínálkozik új, csökkentett deutériumtartalmú szerves hatóanyagok tabletta formájában történő alkalmazására.

###

HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu):
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutérium-megvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A rákkutatás területén aktív társaság küldetésének tekinti, hogy a ma még élelmiszerként bejegyzett Preventa® forgalmazása mellett a nemzetközi elvárásoknak megfelelően daganatellenes gyógyszert törzskönyveztessen. A cég másik fejlesztése az azonos elven működő Vetera-DDW-25® daganatellenes állatgyógyászati készítmény, amelyet az állatgyógyászatban már 14 éve alkalmaznak.
A cég vezetője a nemzetközi tudományos és orvosi szakfolyóiratokban rendszeresen publikáló dr. Somlyai Gábor, aki a világon elsőként vizsgálta a természetben található deutérium biológiai szerepét és élettani jelentőségét. Alapkutatásokkal, állat- és humánkísérletekkel bizonyította a deutériummegvonás jótékony hatását a rákos sejtek szaporodásának gátlásában, a daganatok növekedésének megállításában és visszafordításában. A csökkentett deutériumtartalmú készítmények több mint 50 országba jutottak el eddig, és a magyar biológus kutatásai nyomán sikerrel folynak kutatások ezen a területen például az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Kínában, Romániában és Iránban is.

További információk:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (www.hyd.hu)
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető igazgató (tel.: +36-1/381-0765, 365-1660, e-mail: [email protected])