Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

Kecskeméti összefogásé az első Várostérségi Gazdaságfejlesztési Nagydíj

A város és a vállalkozások összefogása egy új gazdasági központot épített fel Kecskeméten – ezt díjazta a Várostérségi Gazdaságfejlesztési Nagydíjjal a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal. Az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) pályázata az országban elsőként nyerte el a nagydíjat.

Egy sikeres város a szövetségekre épít. Összefog az emberekkel és összefog a vállalkozásokkal, így hozva ki a legtöbbet a lehetőségeiből – ennek a koncepciónak a mentén készítette el pályázatát az AIPA. A „Kecskemét a központban – A város karakter-változása” címet viselő tanulmány a Mercedes-Benz kecskeméti beruházásához kapcsolódó fejlesztési stratégia kialakítását és megvalósítását foglalja össze.

Azt az összefogást, amelyet annak érdekében épített ki Kecskemét, hogy a Mercedes 10-20 év múlva is meghatározó szereplője legyen a térségnek, Magyarország egyik gazdasági központjává téve azt. A pályázat azt a munkafolyamatot foglalja össze, amelyik a gazdasági életen túl Kecskemét és térsége életét minden területen megújítja. Kezdve a közép- és felsőfokú oktatással és a szakképzéssel, egészen addig a távlati célig, hogy a kiemelkedő (gépipari) befektetési területté változtatott régióban hol és hogyan lehet újabb és újabb befektetőket és vállalkozásokat bevonni, akik beleillenek a Mercedes-Benz gyár és egész Kecskemét gazdasági fókuszába.

A Várostérségi Gazdaságfejlesztési Nagydíjat az egészében vagy jelentős részben megvalósult várostérségi gazdaságfejlesztési együttműködésű fejlesztések, tervek, akciók és projektek nyerhetik el. A kecskeméti összefogás – amit az AIPA pályázata foglal össze – irányított és koordinált iparfejlesztési koncepciója pont ilyen. Egy dinamikus háló, amelyben mindenki megtalálja a helyét, és amelyben mindenkinek, aki munkahelyeket teremt, és gazdasági növekedést generál, helye van. Ennek az összefogásra épülő városi gazdálkodáspolitikának az eredménye a több ezer új munkahely mellett a nagydíj, amit az AIPA és rajta keresztül az egész térség elsőként nyert el Magyarországon.

Az AIPA-ról
2010 januárjában egy szakértői csoportként indult azzal a céllal, hogy egy lehetséges üzleti koncepció kialakításával segítse a Mercedes-Benz gyárépítésének illeszkedését a Kecskeméti térség gazdasági és társadalmi környezetéhez. Az AIPA azóta egy koordinációs feladatot ellátó, közhasznúan működő, nem nyereség orientált társaság, amely mögött Kecskemét Megyei Jogú Város, a Kecskeméti Főiskola, Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége állnak. A Mercedes Kecskemétre településével egy átfogó „Gazdaságfejlesztési Program” megvalósítására nyílt lehetősége Kecskemét és térségének. Ennek programnak a stratégiai lebonyolítása illetve a Klaszter(ek) menedzsmentjének ellátása az AIPA feladata. A szervezet feladatai közé tartozik munkacsoporti szinten projekt kezdemények, ötletek működő projektekké alakítása. Ezen túlmenően koordinációs testületekben a különféle szempontrendszerek által megszűrt projektek jóváhagyása, illetve az szűrést lehetővé tevő szempontrendszer kidolgozása. Az érdekcsoportok igényeinek és elvárásainak meghatározása.
A koordinációs testületek és munkacsoportok összesen mintegy 120 főből állnak, amelyek tagjai társadalmi megbízatásban végzik munkájukat. (Az AIPA Koordinációs testületei: vállalati, felsőoktatási, fejlesztési, önkormányzati munkacsoportok: infrastruktúra, HR, beszállítói környezet, K+F, társadalmi környezet, logisztika)
Említésre méltó előrelépés a hazai járműipari régiókkal (Győr, Nyugat-Pannon térség) közösen megvalósítható projektek sora, valamint a külföldi autóipari- (pl.: Linz, Graz és Bécs), és további magyar járműipari tevékenységű klaszterekkel kötött együttműködések és megállapodások. Kecskemétet és térségét 2012. augusztus 27-én nyilvánította a kormány kiemelt járműipari központtá. Ezt követően 2013 januárjában Szombathely, később Miskolc is megkapta a kiemelt járműipari központi státuszt.

Beadott pályázatok, amelyekben érintett volt az AIPA Kft.:
1. TÁMOP-421 – Az Alföldi Térség autóipari beruházásainak lokális beágyazottságát elősegítő technológia és tudástranszfer szolgáltatások fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán (lezárt),
2. TÁMOP-412 – Egyesített Jármű-és mobilgépek képzés- és tananyagfejlesztés (lezárt),
3. TIOP-1.3.1-10/1 – Autóipari szakemberképzés infrastruktúrájának fejlesztése a Kecskeméti Főiskolán – új Tanszék fejlesztés (lezárt),
4. DAOP-121_2011 – Az Alföldi Regionális Iparfejlesztési Klaszter szervezeti és működési továbbfejlesztése, valamint a klaszter és térségi járműipari kkv-k beszállítói képességének megerősítése (lezárt),
5. TÁMOP-411 F -A kecskeméti duális képzési modell fejlesztése a helyi kiemelt járműipari térségben a társadalom és a nemzetgazdaság sikerességének szolgálatában (folyamatban lévő).

Az AIPA és társklaszterei szintjén nyertes pályázatok:
• 3 db Akkreditált Klaszter címpályázat 3 kecskeméti együttműködő klaszter esetén
• 1 db EU nemzetközi klaszter minősítés (3P)
• 14 db akkreditált klaszter tag GOP-os (GOP211B, GOP213) pályázatai (8 db a 3P-s klaszter tagoknál, 6 db az AIPA Klaszter tagoknál) .
Kecskemét, 2014. január 15.

kecskeméti városházaKecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata