Kezdőlap Régió KNORR-BREMSE

KNORR-BREMSE

Felépült a Knorr-Bremse új, kecskeméti gyára és tesztközpontja


A müncheni közpöntú vállalatcsoport magyarországi haszonjármű üzletágának kecskeméti gyártó-és fejlesztési bázisa 2014 január 17-én projectzáró rendezvényt tartott. A beruházás megvalósításában résztvevő, azt előkészítő, felügyelő szerveket, hatóságok képviselőit hívta meg többek között.

Az Európai Unió támogatásával az Új Széchényi Terv keretében a kecskeméti vállalatnak két pályázatát bírálták el pozitívan, amelynek köszönhetően elindulhatott egy új gyár és tesztlabor felépítése. A húsz millió eurós projektek (DAOP-1.1.1/D-10-2010-0002 és GOP-1.3.2-09-2010-0021) 1,4 milliárd forintos támogatásban részesültek.

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezetése 2010-ben vetette fel – a hatékonyságnövelés és fejlesztés céljából – egy új, korszerű létesítmény felépítésének gondolatát. Az ötlet megszületésétől kezdve Kecskemét városa és Bács-Kiskun megye a projekt megvalósulását szorgalmazta és aktívan részt vállalt benne.

2013. április 11-én került az épületek alapköve a földbe és 2013. év végére már a használatba vételi és működési engedélyeket is megkapta a beruházás. A projektzáró rendezvény keretében dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere felavatta a Georg Knorr utcatáblát. „Georg Knorr 110 évvel ezelőtt Berlinben, a Knorr-Bremse Kft. 2014-ben Kecskeméten épített új üzemet, hittel a megújulásban, a jobb teljesítményben, a minőségben. Kecskemét és térsége kiemelt járműipari központi szerepe, a hazai gazdaság fejlődésére gyakorolt hatása ezzel a beruházással tovább erősödik. A fejlesztés tanúbizonysága annak is, hogy jó úton járunk, a befektetők bíznak bennünk, hisznek Kecskemét és egész Magyarország holnapjában. Köszönettel tartozunk a Knorrnak, amelyet azzal a gesztussal is kifejezünk, hogy a jövőben utcanév őrzi az alapító Georg Knorr emlékét”- emelte ki beszédében a polgármester.


Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója a projekt, az építkezés menetéről beszélt és az épületek gazdasági, gazdaságossági előnyeit részletezte. „A gyárépület és a tesztközpont külső és belső terei a legkorszerűbb gyártervezési elvek alapján valósultak meg. A modern épületegyüttest a funkcionalizmus, az átláthatóság, a flexibilitás és bővíthetőség jellemzi”- mondta prezentációja során a vezérigazgató. Az új tesztközpontban több mint 1000 m2-en terül el a labor és további 1000 m2 áll rendelkezésre – a tesztközponton belül – újabb kompetenciák kialakítására. Bíró Attila, cégvezető, operációs igazgató a mintegy negyven vendégnek „élőben” mutatta meg a „funkció-épületszerkezet-alkalmazott anyagok” hármasa összhangjában elkészült gyárat.

A projektzáró rendezvény a „régiből az újba” gondolatiság jegyében zajlott. A vendégek a Szegedi úti (régi) telephelyről először egy Ikarus 280 típusú buszba szálltak, majd az új Mercedes-Benz Citaro G BlueTec®-hybrid busszal érkeztek meg a Georg Knorr utca 8. szám alatt található (új) gyárhoz és tesztközponthoz. A hazai buszgyártás fénykorát idéző Ikarus 280 csuklós autóbuszban – Knorr-licensze alapján – a kecskeméti Szerszámgépipari Művek (SZIM) által gyártott fékszelepek, fék- és felfüggesztés elemek találhatóak. A végig alacsonypadlós, csendesen közlekedő és zéró káros anyag kibocsátású, csuklós kivitelű Mercedes autóbusz villanymotorjainak teljesítménye 348kW. A hamarosan a kecskemétieket szállító – Mannheimban gyártott – autóbuszon a Knorr-Bremse EBS 5.1-es elektronikus fékrendszere ügyel az utasok biztonságára.

Az 1960-as évektől a jelenig és a modern gyárral a jövő felé ível a kecskeméti Knorr-Bremse útja.

A Knorr-Bremse vállalatcsoport a vasúti és közúti járművek fékrendszereinek vezető gyártója. Több mint 100 éve élen jár a legkorszerűbb fékrendszerek fejlesztésében, gyártásában, üzemeltetésében és szervizelésében. A vasúti járműrendszerek üzletág termékpalettáján megtalálhatóak továbbá az intelligens ajtórendszerek, vezérlőkomponensek, klímaberendezések, ablaktörlők és peronajtók. A Knorr-Bremse menetszimulátorral és elektronikus oktatási anyagokkal járul hozzá a felhasználók képzéséhez. A haszonjármű üzletág termékválasztéka lefedi a teljes fékrendszert beleértve a járművezetőt támogató rendszereket is. A torziós rezgéscsillapítókat is megtaláljuk a termékkínálatban, csakúgy, mint a hajtáslánccal kapcsolatos megoldásokat és a különböző sebességváltó vezérlőrendszereket, amelyek növelik az energiafelhasználás hatékonyságát csökkentve ez által az üzemanyag-fogyasztást.