Kezdőlap Régió SPORT

SPORT

Szabadkártyára várva

Tavaly az előkelő nyolcadik helyen zárt U21-es kajakpóló válogatottunk az Európa-bajnokságon. A kiváló eredmény fókuszba helyezte a sportágat, Prekel Dániel szakágvezető nagyszabású tervekkel fut neki a 2014-es esztendőnek.

„Szabadkártyára várunk, a nemzetközi szövetség februárban dönt arról, hogy az U21-es csapatunk, esetleg a felnőtt válogatottunk szabadkártyát kaphat-e a szeptemberi franciaországi világbajnokságra” – kezdte Prekel Dániel, amikor a kajakpóló válogatott idei terveiről faggattuk.

U21-es csapatunk tavaly a felsőházba jutott, és az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon, ám ezzel nem sikerült kvalifikálni az idei franciaországi világbajnokságra, hiszen a nemzetközi szövetség szabályai szerint csak a világbajnokságon lehet indulói helyet szerezni a soron következő vb-re. A vb-n sikeresen szereplő nemzeteken kívül a kontinensek legjobbjai csatlakozhatnak még a világbajnoki mezőnyhöz, és mivel Oroszország a vb-n kudarcot vallott, így Európa-bajnoki szereplésével vívta ki a jogot a legnagyobb seregszemlére.

„Nagyon bízom benne, hogy a nemzetközi szövetség figyelembe veszi kérésünket, hiszen nagyon ígéretes fiataljaink vannak, akiket mindenképpen szerepeltetni szeretnénk a nemzetközi mezőnyben. Ha a felnőtt mezőnyben kapunk szabadkártyát, akkor három felnőtt versenyző és az U21-es csapat utazik a világbajnokságra, ha az U21-es korosztály kap indulói helyet, akkor tizennyolc éves versenyzőink jutnak majd szóhoz a világversenyen.”

A Magyar Kajak-kenu Szövetség számára is nagyon fontos, hogy előbbre lépjen a szakág, ezért próbálnak minden támogatást megadni ahhoz, hogy fejlődjön a kajakpóló hazánkban.

„Sok tervünk van a fejlesztésekkel kapcsolatban – folytatta Prekel Dániel. – Szeretnénk, ha utazó edzői lehetnének a sportágnak, akik különböző vidéki klubokban ösztönöznék, segítenék a szakág beindítását. Jelenleg három bázisa van a sportágnak, a budapesti AVSE vízitelepén, Nagymaroson és Oroszlányban van kiemelkedő képzés. Örülnénk, ha a klubok nyitnának, és felismernék a kajakpólóban rejlő lehetőségeket.”

És hogy ne csak a klubokban induljon meg a kajakpólós élet, Prekel Dánielék azt tervezik, hogy több kajakpólót népszerűsítő eseményt rendeznek majd az idén. Ennek egyik kiemelkedő helyszíne a Balaton lesz, ahol a nyár folyamán két-három állomáson ismertetik meg a nyaraló közönséget a kajakpóló rejtelmeivel.

További információ: www.kajakkenusport.huKAJAK2
A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ