Kezdőlap Régió KECSKEMÉT-SZOLNOK

KECSKEMÉT-SZOLNOK

Együttműködési megállapodás
a Kecskemét és Szolnok közötti közúti kapcsolatok fejlesztésére

Kecskemét és Szolnok iparának fejlődésében egyaránt megteremtődtek azok az alapok, amelyek egy hosszabb távú együttműködés keretében az ország egy új, kiemelt ipari övezetét hozhatják létre. A gazdasági régió kialakításánál az első lépés az infrastruktúra vizsgálata, a jó és gyors megközelíthetőség lehetőségeinek feltárása. Erről szól az a pályázat, amelyet a két város közösen nyújtott be, és amelyhez a szükséges konzorciumi megállapodást a mai napon írták alá a polgármesterek.

Konzorciumi együttműködési megállapodást írt alá a mai napon Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő. Az eseménynek a projektben érintett városok egyike, Tiszakécske adott helyet, a házigazda Kovács Ernő polgármester volt.
A konzorcium létrehozását az a közös pályázat tette indokolttá, amely a „Kecskemét – Szolnok közúti kapcsolatának fejlesztése című projektjavaslatra vonatkozó Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány (RMT) készítése, a Közép-alföldi gazdasági övezet kialakításának előkészítése” címet viseli. A megállapodás aláírásával a tagok Kecskemét önkormányzatát választották a konzorcium vezetőjévé.
A pályázat tartalmi elemei: a Kecskemét-Szentkirály, Szentkirály-Tiszakécske útszakaszok vizsgálata, az Újbög és Tiszabög átkelési szakasz vizsgálata, az érintett települések, egyebek között Tiszakécske, Tiszajenő, Tiszavárkony és Tószeg elkerülésének vizsgálata, a 4625 jelű út egyes szakaszai korszerűsítésének vizsgálata, valamint keérkpárutak kialakítási lehetőségeinek vizsgálata.
A fejlesztést az teszi indokolttá, hogy Kecskemét és Szolnok iparának fejlődésében egyaránt megteremtődtek azok az alapok, amelyek egy hosszabb távú együttműködés keretében az ország egy új, kiemelt ipari növekedési zónáját hozhatják létre. A közös fejlesztési célt alapozza meg az is, hogy a formálódó Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció mindkét várossal, mint Budapest metropolisz térséghez tartozó alközponttal számol. A gazdasági régió kialakításánál az első lépés az infrastruktúra vizsgálata, a jó és gyors megközelíthetőség lehetőségeinek feltárása.