Kezdőlap Régió SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A MEZŐHEGYESI JÓZSEG ATTILA ÁMK KÖNYVTÁR INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSE

2014. február

A József Attila ÁMK a TIOP-1.2.3-11/1-2012-0256 azonosítószámú, „A mezőhegyesi József Attila ÁMK könyvtár infrastrukturális fejlesztése” című projekttel 6 487 374 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében, mely projektet 2012. szeptember 1. – 2014. február 28. között valósította meg Mezőhegyesen.
A projekt keretében számos infrastrukturális fejlesztés történt. Továbbfejlesztésre került a könyvtár szoftvere, akadálymentessé, a csökkentlátók számára optimalizált formájúvá vált a webes katalógus, kialakult az önkiszolgáló kölcsönzés rendszere, illetve lehetővé vált a könyvárban lévő szabad dokumentumok távoli lefoglalása.

A webes katalógusban a könyvekhez hasznos kiegészítő információk is elérhetővé váltak (könyvborító, tartalmi ismertető, tartalomjegyzék, kereskedelmi információ), melyek segítséget nyújtanak az olvasóknak a könyvtári dokumentumok kiválasztásában. A projekt eredményeként új szolgáltatás jelent meg a könyvtárban: az e-tájékoztatás keretében az olvasó a könyvtárostól chaten keresztül tud segítséget kérni, és a beszélgetés végén az olvasó kérésének megfelelően a könyvtáros találati halmazt küld az érdeklődő számára.

A fejlesztés eredményeként bővült a könyvtár eszköz-és gépparkja is. 5 új számítógép áll rendelkezésre az olvasóknak internetezésre, illetve további egy munkaállomás az elektronikus kölcsönzésre ad lehetőséget. A könyvtári előadások, egyéb rendezvények színvonalasabban valósulhatnak meg a jövőben, a projekt keretében megvásárolt hordozható számítógép, projektor és vetítővászon segítségével. Az olvasói igények kielégítésére és a szolgáltatások bővítésére többfunkciós nyomtató és könyvszkenner is beszerzésre került.

A projekt a könyvtár küldetésével összhangban biztosítja, hogy az olvasóknak minél szélesebb rétege férjen hozzá az információ minden lehetséges megjelenési formájához, támogatja a tanulási tevékenységet, segíti az önképzésben részt vevők felkészülését a rendelkezésre álló eszközökkel. Mindezek mellett pedig hozzájárul a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltéséhez.