Kezdőlap Régió KECSKEMÉT

KECSKEMÉT

A kormány elkötelezett a távhőszolgáltatás fejlesztése mellett
Március 6-án, Kecskeméten Fekete Csaba a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke ünnepélyes keretek között átadta Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár részére azt a jogszabálytervezetet, melyben kezdeményezi, hogy a jövőben minden év március 6-án, az Energiatakarékossági Világnappal egy időben kerüljön megrendezésre a Távhőszolgáltatás Napja.
Az idei évben első alkalommal megrendezésre kerülő Távhőszolgáltatás Napja rendezvénysorozat megnyitóján Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, hogy a távhőszolgáltatás stratégiai jelentőségű Kecskemét számára. A Termostar Kft. környezetbarát, megfizethető árú szolgáltatást nyújt a település több mint 11 000 lakásában. A város támogatja a megújuló energetikai fejlesztéseket, hamarosan egy sikeres pályázatnak köszönhetően megkezdődik a termálenergia kitermelése és távhő célú hasznosítása. Az önkormányzat korábban is jelentős részt vállalt a panelfelújítások támogatásában, fontos, hogy a programnak legyen folytatása. A jövőbeli panelpályázatokhoz a város továbbra is biztosítani fogja az önrész egyharmadát. A rezsicsökkentés és a nonprofit működés kapcsán a város polgármestere elmondta, hogy Kecskeméten a távhőfejlesztéseknek köszönhetően több mint 3 milliárd forintot takarítottak meg a lakosságnak.
Fekete Csaba, a MaTáSzSz elnöke elmondta, hogy a távhőszolgáltatók az elmúlt években sokat tettek a lakosság energiatudatosságának fejlesztéséért. Kiemelte, hogy a távhőszolgáltatás mellett történő döntés egy tudatos környezetvédelmi döntés. Kiemelte, hogy a Távhőszolgáltatás Napjához kapcsolódóan a mai napon Kecskemét mellett számos városban rendeznek a távhőszolgáltatást népszerűsítő nyilvános programokat. Kaposváron alternatív környezetismeret órákat tartanak diákoknak, Miskolcon nyílt napot szerveznek, ahol az érdeklődőknek lehetőségük van megismerkedni a biomassza- és a geotermikus alapú fenntartható távfűtés működésével. Szombathelyen a távhő környezetvédelmi jelentőségét bemutató interaktív kiállítást, Győrben és Ózdon üzemlátogatást szerveznek. Pécsen szakmai konferenciát tartanak a város levegőminőségi helyzetéről és a pécsi zöld távhőről, Budapesten a Budapesti Erőmű és a FŐTÁV együtt ünneplik a 100 éves Kelenföldi Erőművet. A szakmai programokat minden helyszínen gyerekeknek rendezett vetélkedők, bemutatók, rajzpályázatok kísérik.
Hizó Ferenc helyettes államtitkár elmondta, a minisztérium támogatja a Távhőszolgáltatás Napjára vonatkozó törvénymódosítást. A kormány elkötelezett a távhőszolgáltatás fejlesztése mellett, mivel az a legbiztonságosabb ellátási forma, és az uniós források is hatékonyan hasznosulnak a szektorban. A jövőbeli fejlesztési forrásokkal megvalósuló megújuló energetikai, energiahatékonysági fejlesztéseknek és a piacbővítésnek köszönhetően várhatóan további díjcsökkentésre lesz lehetőség. A rezsiköltségek csökkentéséhez járul majd hozzá a panelprogram folytatása is. A jövőbeli panelprogram célja, hogy komplex fejlesztéseket támogasson, ahol a fűtéskorszerűsítés és az épületfelújítás mellett a hőközpontok szétválasztása és a megújuló energiaforrások felhasználása is támogatást kaphat.
Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta, hogy az elmúlt időszakban Kecskeméten jelentős energiahatékonysági fejlesztéseket valósítottak. Legutóbbi fejlesztésük eredményeként mintegy 550 millió forintból, 70%-os pályázati támogatással egy 2,6 km-es előreszigetelt távhővezetékkel kapcsoltak össze két városrészt és két kondenzációs füstgázhasznosítót építettek be. Ennek köszönhetően Kecskeméten 4%-kal kevesebb földgázt fognak felhasználni és közel 60 tonnával kevesebb széndioxidot fognak kibocsátani évente. A távhőfejlesztések mellett a lakóépületek energiahatékonyságának fokozásában tanácsadással és kivitelezéssel is tevékenyen segíti a Termostar Kft. a lakóközösségeket.

Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége Kecskeméti Termostar Kft.