Kezdőlap Régió MINTAMENZA-KECSKEMÉT

MINTAMENZA-KECSKEMÉT

MINTAMENZA Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata csatlakozott a „MENZA MINTA = MINTAMENZA” országos programhoz. Az erről szóló szakmai együttműködési megállapodást a mai napon írta alá dr. Zombor Gábor polgármester, Prohászka Béla VENESZ díjas mesterszakács, a program gasztronómiai szakmai vezető együttműködője, dr. Mucsi Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tisztifőorvosa és Kisháziné dr. Puskás Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve helyettes megyei tisztifőorvosa.

Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete – amelynek jogutódja a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve – és a Magyar Gasztronómiai Szövetség 2010-ben egyedülálló partnerkapcsolatot alakított ki „MENZA MINTA = MINTAMENZA” elnevezéssel. A cél a gyermek közétkeztetés megújítása, az egészségesebb, korszerű táplálkozás kialakítása. További cél a helyi szállítók, helyi őstermelők termékeinek, valamint a bio élelmiszerek szélesebb körben való bevonása. A program keretében az egész ország területéről várják azon konyhák és önkormányzatok jelentkezését, akik elkötelezettek az egészséges táplálkozás és a gyermek közétkeztetés megújítása iránt.
A most aláírt megállapodásban a felek vállalják, hogy a projekt megvalósulása érdekében a programhoz csatlakozó konyhákon lehetőséget adnak a konzultációra, tanácsadást tartanak, értékelik a menüsorokat, az étlapot, a tápanyag-kiszabatokat. Igény szerint szakmai képzést is szerveznek.
A sajtónyilvános aláírás alkalmával elhangzott: a szerződő parnerek felismerték a program jelentőségét a magyar lakosság rossz népegészségügyi helyzetének javítása terén, ezért a rendelkezésükre álló eszközökkel ennek a célnak az elérésére törekednek. Közös feladatuknak tekintik a szakmai támogató tevékenységen túlmenően a lakosság és a döntéshozók tájékoztatását a programról, annak előnyeiről és fontosságáról. Közös szándék az is, hogy az egészségi állapot javítása és megőrzése helyi és országos szinten egyaránt a döntéseket megalapozó kérdés legyen.