Kezdőlap Régió TAVASZI FESZTIVÁL

TAVASZI FESZTIVÁL

A 29. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál Kecskemét kulturális kincsesládáját nyitja ki és március 14-31-ig 16 helyszínen közel 100 kulturális rendezvényen mutatja meg az érdeklődőknek.
Március 14-én két kiállítással nyitja meg kapuit az idei rendezvénysorozat. A Kecskeméti Kulturális Központ és a Kecskeméti Képzőművészek Közössége immár harmadik alkalommal meghirdetett országos képzőművészeti pályázatának kiállításán sokszínű és hiteles képet kaphatunk szeretett városunk múltjáról, és jelenéről. Szintén ezen a helyszínen megrendezett másik tárlaton Ámos Imre grafikái engednek bepillantást a magyar zsidó sorsba.
Március 14-én este a Kecskeméti Kulturális Központban a Ciróka Bábszínház és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar különleges közös előadását – Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei – élvezheti a közönség. A komolyzene kedvelőinek további csemege a magyar zene klasszikusait bemutató hangverseny a Kodály Intézetben, Rohmann Ditta gordonkaestje a Kodály Iskolában, ugyanitt a klarinét és fuvola találkozása Dratsay Ákos és Maczák János koncertjén, a Cantus Nobilis Mendelssohn és Liszt estje az Evangélikus templomban. Ám az igazi nagy szenzációt a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar szolgáltatja, akik Finghin Collins ír zongoraművésszel vendégszerepelnek városunkban a fesztivál zárónapján.
Az idei kiállítások mindegyike tartogat meglepetést: interaktív tárlatvezetés, játékos foglalkozás, hangverseny vagy éppen városnéző túra kapcsolódik hozzájuk. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben a zománc anyagának újszerű felhasználási lehetőségei tárulnak elénk. A Ciróka Bábszínház udvarán Egy égbe nyíló kiállítás képei elevenednek meg, a Szórakaténusz tárlatán jeles főurak és városunk neves személyiségeinek gyermekportréi láthatók, a Kápolna Galéria a Zsolnay eozin mázas kerámiákat mutatja be, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Kiss Andrea (1948-2012) kecskeméti születésű keramikusművész figuráiból és edényeiből láthatunk válogatást. A Bozsó Gyűjtemény Holland kockája kilenc nemzetközileg is ismert és elismert művész munkáját tárja elénk.
A Kecskemét Táncegyüttes követve az előző évek sorozatát Két együttes egy színpadon címmel a Kalocsai Liszt Ferenc AMI-t látja vendégül az este első részében, majd a második részben bemutatják legújabb Erdélyi antológia című műsorukat. Az estét táncházzal zárják.
A gyermekeket és az ifjúságot sok színes, érdekes programmal várja a fesztivál. Folytatódik a Katona József Könyvtár irodalmi játéksorozata és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon gyermekművészeti rendezvénysorozata Kecskemét kincsei címmel, illetve koncertet ad a Katáng Zenekar, és Bíró Eszter is. A Ciróka Bábszínházban Vitéz László,Okker és Türkiz,valamint Fabók Marcsi várja a legkisebbeket!
A hagyományosnak mondható Bohém Fesztivál, a Kecskemét Fringe, a Szín-tár, a Világzenei Együttlét minden évben megújuló programjai évről évre színesítik a tavaszi fesztivált.

A fesztivál teljes ideje alatt a Főtéren kézműves, népművészeti és gasztronómiai kirakodó vásár kerül megrendezésre.

Jövőre 30. alkalmához érkezik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, mely a „gyermekek a művészetben” alcímet viseli.
A teljesség igénye nélkül ajánljuk szíves figyelmükbe a programsorozatot!

Információ, jegyvásárlás:
Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ
6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 1. 76/503-880, www.efmk.hu, www.tavaszfeszt.hu

A XXVIII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programját a Művészeti Tanács tagjai állították össze.

A XXVIII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál támogatói:
Kiemelt támogatók: Kecskemét Megyei Jogú Város, Nemzeti Kulturális Alap
Főtámogató: OTP Bank Nyrt.
Támogatók: Knorr-Bremse Kft., Bácsvíz Zrt., Termostar Kft., Autó-Universal Kft., Libri Könyvesbolt